Ingyen utazást és pénzt ígér az újabb hálózat

Vágólapra másolva!
Alig ült el a Sciennet-botrány, máris itt az újabb, piramisjátékra emlékeztető szerveződés, ezúttal az utazás témakörben. A TVI Expressz nevű, angliai központú utazási klub egyszeri tagsági díjért cserébe ingyenes szállodai tartózkodást és természetesen meggazdagodást ígér a csatlakozóknak, feltéve, ha újabb embereket szerveznek be.
Vágólapra másolva!

Örök életre szóló tagsági viszonyt, 6 éjszakás, két főre szóló szállodai tartózkodást, ajándék autókat és természetesen meggazdagodást ígér a belépőknek egy, az interneten magyar nyelven néhány hónapja megjelent utazási és "üzleti" klub, a TVI Expressz.

A hihetetlen bevételeket ígérő klub tagjainak nem kell mást csinálniuk, mint befizetni egy egyszeri 275 dolláros tagsági díjat, illetve beszervezni plusz két embert. A befizetés után minden tagnak jár egy hatnapos szállodai tartózkodás 3-tól 5 csillagig terjedő kategóriákban, amelynek időpontját az új belépő határozhatja meg, a nyaralás helyszínét pedig néhány megadott szálloda közül kell kiválasztania. A tagdíj befizetése után mindenki egy személyes honlapot is kap, amellyel egyrészt saját maga is gyűjthet új embereket, másrészt ezen keresztül intézheti repülőjegy, szállás és autófoglalásait, amelyeket az ismertető szerint kedvezményes áron tehet meg. A tagok az újabb emberek beszervezése után különböző szinteket érhetnek el és az ígéret szerint, minél magasabbra jut valaki, annál több pénzt kasszírozhat, s különböző ajándékokat is kaphat.

Az utazási klub központja a magyar és angol nyelvű honlapok szerint Londonban van, de a különböző honlapokon más és más székhelyet és telefonszámokat találtunk. Az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó tagjelölt szerint a belépéshez 250 dollárt kell befizetni, s ezen felül egy 25 dolláros regisztrációs díj terheli a jelentkezőket.

A tagokat előadásokon, személyes találkozásokon toborozzák. Az [origo]-nak nyilatkozó fiatalember elmondta, hogy az előadás alapján nem tudja megmondani, hogy a kedvezményes szállás- és repülőjegy-foglalásokhoz milyen adatbázist, vagy foglalómotort használ a TVI. Erre vonatkozó információt egyébként sem a magyar, sem az angol nyelvű oldalon nem találtunk, de felhívtuk az egyik magyar nyelvű honlapot működtető klubtagot, aki elmondta, hogy a TVI a Travelocity foglaló motorjait használja, s az árak egyes esetekben 20-30 százalékkal kedvezőbbek, mint más portálokon.

A belépéskor befizetendő 275 dolláros árért a Booking.comon nem találtunk hat éjszakára 3 csillagos szállást egy találomra kiválasztott városban. Ez az ár azt jelentené, hogy 45,8 dolláros áron már foglalható hotel ebben a kategóriában. Hasonló időpontra, és hasonló helyszínre a Travelocity oladlán mindössze egy szállodát találtunk, amelyik beleesik ebbe az árkategóriába. A TVI egyik magyarországi tagjától kaptunk egy rövid bemutatót, amely szerint a Lufthansa és a Mercure hotellánc oldalán drágábban lehet foglalni, mint a TVI Expressznél, de a nagyobb foglalóoldalakkal a bemutató nem foglalkozik.

Forrás: [origo]

Sem a fellelt magyar nyelvű honlapokról, sem a cég központi honlapjáról nem derül ki, hogy pontosan milyen utazásokat lehet nyerni és az is csak a már belépők számára tudható, hogy milyen utazási szolgáltatások vásárolhatók meg, a prezentációk szerint kedvezményesen. Arra vonatkozóan sem találtunk információt, hogy a tagdíjakon felül van-e másfajta bevétele a TVI-nek, vagy csak a beszervezett emberek tagdíjaiból gazdálkodik.

A magyar törvények szerint egy hálózat egyébként akkor minősül illegális piramisjátéknak, ha a tagok által megkereshető pénz nem egy termék, vagy szolgáltatás eladásából, hanem újabb tagok bevonásából származik. Az MLM-hálózatok mögött ezzel szemben valós termékek értékesítése áll, ilyen példál az AmWay is. A TVI-hez hasonló rendszereket vizsgáló Expert MLM Review is megvizsgálta a TVI Express-t és aggályosnak tartja, hogy nincs egyértelmű termék a rendszer mögött.

A TVI Expressz londoni központjának honlapja szerint a céget egy évvel ezelőtt alapították, azóta állítólag 600 ezer körülire nőtt a tagok száma. A magyarországi tagok pontos létszáma nem tudható, van, aki szerint kb. 1500 főt számlál, egy másik forrásunk szerint viszont 7 ezer körüli a taglétszám. Megpróbáltuk felhívni a TVI angol nyelvű honlapján megadott telefonszámot, de az ügyfélszolgálaton senkit sem sikerült elérnünk.