"A hangágyú olyan mint egy gyökérkezelés" - G20 csúcsra készül Toronto

2010.06.18. 11:48

A felháborodott adófizetők csak nézik a példátlan biztonsági intézkedéseket a G20-ak csúcsértekezletére készülő Torontóban. Ők és a turisták nem, de a szállodák és néhány lakástulajdonos jól jár, csakúgy, mint a füldugó árusok, akik a bevetésre váró rendőrségi hangágyúk káros hatásait próbálják mérsékelni. Közeleg Kanada történelmének legdrágább 72 órája.

Heves ellenérzésekkel fogadja a kanadai közvélemény a G20-ak június 25-én kezdődő torontói csúcstalálkozójára költött dollármilliókat. A központi költségvetés negyvenszer többet fordított elsősorban biztonságra, így rendvédelemre, élelmiszerbiztonságra, logisztikára, mint a korábban a rendezés jogát magénak tudható bármelyik város. Míg a tavaly áprilisban London 30 millióból, Pittsburgh pedig 18 millió dollárból úszta meg a házigazda szerepét, addig a torontói csúcs csaknem 1,2 milliárd dollárjába kerül Kanadának. Ellenzéki képviselők szerint ez lesz az ország történelmének legdrágább három napja. A G20-as csúcs megrendezésének hatalmas költségeit az okozza, hogy a válság miatt a fejlett országok rájöttek, Kínát, Indiát és a többi fejlődő államot is meg kell hívni a csúcsra.

A torontói városvezetés mindezek ellenére óriási lehetőségként tekint a csúcstalálkozóra, mondván a 20 ezer delegált és a közel 1000 tévétársaság egyben kivételes reklámlehetőséget is jelent. A város azonban - főleg a biztonsági intézkedések miatt - úgy tűnik, nem tudja önmagát adni, mivel olyan jellegzetes városelemek tűnnek el a két napos csúcs idején, mint például a hot-dogos pultok. Elszállítják az európai utazók számára érdekes lenyitható ajtajú újságos ládákat is, és az újraültetés reményében földlabdával együtt emelik ki a fákat. A biztonsági zónán belül leszerelik a szemeteseket és a 28 kilométeres, üzletekkel, éttermekkel és különböző szolgáltatókkal tarkított földalatti városrészt, a PATH-t is lezárják.

Forrás: AFP

A turistalátványosságok közül többnyire azok lesznek megközelíthetetlenek, amelyek a biztonsági zónán belül helyezkednek el. A Mirvish Musical színház például a rendőrséggel folytatott hosszas egyeztetés után sem tudja garantálni a közönségének, hogy bejutnak majd az előadásokra, így az intézmény egyszerűen bezár. Hasonló helyzetbe került a turisták körében is népszerű Factory színház, amely a G20 miatt hat héttel korábban fejezi be az évadot. Bezár továbbá a Galéria (AGO) és a város legnagyobb turistalátványosságának számító CN Tower is. Nem indulnak a városnéző buszok, a vonatok és nem lesznek sportmérkőzések sem a Rogers Centerben, pedig az európai turisták akár 200-400 dollárt is hajlandóak kifizetni egy olyan baseball mérkőzésért, amelyet ebben az egyedülálló, mobil tetőszerkezetes stadionban játszanak. Néhány bár és kisbolt tulajdonos is érintett, ám közülük többen úgy nyilatkoztak, hogy nem bánnák a kieső költségeket, ha tudnák, hogy a G20-ak olyan kérdésekben is megegyeznének, amelyek a közjó előmozdítását eredményeznék valamennyi kontinensen.

Forrás: AFP

Szállásadók haszna nemritkán 150 százalék, de a füldugó árus is kaszál

A delegáltak egy része jó, ha két éjszakát tölt a városban, ám a médiaszemélyzet 90 százaléka és a külföldi aktivisták Torontóból követik a G20-al majdnem párhuzamosan zajló G8-ak Huntsville-ban tartandó üléseit is. Nekik még a középkategóriás szállodákban is borsos árat kell fizetniük egy éjszakáért. A Park Hyatt például 650 dollárt kér egy szobáért a csúcstalálkozó idején, majd ugyanezt a szobát a következő hétvégén alig 300 dollárért kínálja. A kevésbé nívós szálláshelyeken, így például a belvárosi Downtownerinn & Hostelben azonban alig változnak az árak. Egy kétágyas szoba reggelivel 100 dollár, de koedukált szobákban 22 dollárért is megszállhatnak a városba érkezők.

Ár-érték arányban úgy tűnik, jobban megérik a belvárosi toronyházak apartmanjai, legalább is tehetősebbeknek, főleg a tévéstáboknak. A belvárosi tulajdonosok rájöttek, hogy egy gyors ágyneműcsere és néhány tiszta törölköző már elég, hogy az amúgy saját maguk által lakott belvárosi lakásukat kiadják. A szerencsésebbek 3000 dollárt, azaz körülbelül kéthavi törlesztő részletüket zsebelhetik be egy hét alatt. Az optimistábbak 100 négyzetméteres kétszintes grillteraszos luxuslakásukat 20,000 dollárért kínálják a Craiglist és a Kijiji oldalain. A jobb apartmanok már elkeltek, így most a konferenciaközponttól távolabb eső tóparti lakástulajdonosok is felbátorodtak.

Néhány ezres extra bevétellel számolnak azok a kisbolt tulajdonosok is, akik a napokban kezdték el árulni a speciális füldugókat. Mióta a városi rendőrség bejelentette, hogy 4 nagyteljesítményű LRAD-t, azaz ismertebb nevén hangágyút szerzett be az eseményre, az aprócska szivacsdarab jelentősége, és ezzel együtt az ára is felértékelődött. Csaknem 20 dollárt (2500 forintot) kérnek egy párért, igaz több tüntetést szervező civil szervezet is osztogat majd ingyen, valószínűleg silányabb minőségű füldugókat.

A rendőrség állítása szerint nem védelmi, hanem kommunikációs céllal vásárolta a berendezéseket, amelyek 50 különböző nyelven adnának vész esetén menekülési útvonallal kapcsolatos információkat, de a helyiek az aktivisták és a turisták nem bízzák a véletlenre. A készülék ugyanis maradandó halláskárosodást okozhat. Azt nem tudni, hogy alacsony vagy magas frekvencián használnák-e a berendezéseket, de annyi bizonyos, hogy alacsony frekvencián már kisebb hangerőn is komoly fájdalmat okoznak a hangágyúk. A G20-ra készülő aktivisták egyike az [origo]-nak azt mondta, hogy a hangágyú körülbelül olyan fájdalmat okoz, mint egy gyökérkezelés.

Forrás: AFP

A folyamatos igazoltatások miatt a városlátogatók számára a sétálás a tömegközlekedés és a biciklizés is akadályokba ütközhet, így összességében jobban járnak, ha a helyiek példáját követve a csúcstalálkozó idejére egyszerűen elhagyják a várost, de legalább is messze elkerülik a lezárt területeket és a hivatalos tüntetőhelyszínnek kijelölt Queens Parkot. A városon kívül a legközelebbi ideális célpont a másfél órányi autóútra található Niagara vízesés, illetve a hatórányira fekvő Montreal.

Partira éhes diplomaták, focivébé és a legjobb bárok

Aki mégis marad, vagy netán tüntetőként érkezik, esténként a sportbárokban ütheti el az időt. A bárok számolnak a delegáltak parti-éhségére, ami a tapasztalatok szerint gyakran a diplomáciai védettség határait súrolja, főleg az ittasan okozott balesetek miatt.

A belvárosi szórakozóhelyek a G20 ideje alatt tovább lesznek nyitva, sőt a foci-vb miatt akciókkal, valamint még több székkel és asztallal készülnek. Alkoholt továbbra is csak éjjel kettőig mérnek, ezért a pincérek "last call" kiáltását most érdemes lesz figyelni és még néhány üveggel rendelni. A tágas hely és a jó kivetítők miatt a legjobb bárok között a FOMO-t, a Queen and Beaver-t, a Sweaty Betty's-t, a Brass Rail-t, és a Harper-t említik.

Sz.K.

KAPCSOLÓDÓ CIKK