Múzeumok, ahol a külcsín a lényeg

Vágólapra másolva!
A legtöbb múzeumnál természetes módon az épület tartalma az, amiért egy turista ellátogat akár a világ másik végére is. Vannak ugyanakkor olyan múzeumok, amelyeknél már az építészeti kialakítás is megér egy utazást, sőt sok esetben a külső látnivaló felülmúlja a belsőket. Neves nemzetközi építészek versengenek, hogy elnyerjék az új múzeumok tervezését. Íme néhány a legszebbek közül.
Vágólapra másolva!

Salvador Dali múzeum St. Petersburg, Florida

Forrás: [origo]

A floridai St. Petersburgban nemrég adták át az új Salvador Dali múzeumot. A terveket készítő HOK and Beck Group tervezőit a festő munkái inspirálták, de az épület kialakításakor figyelembe kellett venni a várhatóan nagyszámú múzeumlátogató tömeget, illetve a Floridában gyakori extrém időjárási körülményeket is. A floridai Dali múzeumban 96 olajfestmény, több mint 100 vízfestmény és rajz, valamint közel 1300 grafika, fotó, szobor tekinthető meg az 1917 és 1970 közötti időszakból, valamint gazdag könyvtár is helyet kapott az épületben.

Salvador Dali múzeum, Figueras, Spanyolország

Forrás: [origo]

A festő szülővárosában, a spanyolországi Figuerasban a helyi színházat alakították át a művész munkásságát bemutató múzeummá. Az épület Dali műveihez méltóan kifejezetten szürreális, falait rózsaszínűre festették és homlokzatát hatalmas aranyszínű tojások díszítik.

Guggenheim múzeum, Bilbao, Spanyolország

Forrás: [origo]

A Frank Gehry által tervezett és 1997-ben átadott épület az egyik első olyan múzeum volt, amelyet nemzetközileg is elismert neves építész tervezett. A múzeum népszerűsége azóta töretlen és a város gyakorlatilag egyedül neki köszönheti, hogy kiemelt turisztikai célálomássá vált Spanyolországban.

Centre Pompidou, Metz, Franciaország

Forrás: [origo]

A párizsi hasonló nevű múzeum leányvállalata leginkább meghökkentő építészeti megoldásaival vívta ki a turisták figyelmét. Az épület hatszögú, fábol készült szerkezeti elemei miatt az épület teteje egy kínai kalap nádfonatára emlékeztet.

Denver szépművészeti múzeum, Colorado, USA

Forrás: [origo]

A 2006-ban megnyílt múzeum épületét Daniel Libeskind tervezte, aki több más hasonló intézményhez is adta a nevét. Az épület a közeli Sziklás-hegység csúcsaira emlékeztet és megjelenik benne a hegység lábánál talált geometrikus sziklakristályok alakja is.

Royal Ontario múzeum, Toronto, Kanada

Forrás: [origo]

Toronto legismertebb múzeumának nem különben különleges épületét szintén Daniel Libeskind jegyzi. Az épülethez szervesen kapcsolódik - de tulajdonképpen különálló építménynek tekinthető - öt egymásba kapcsolódó prizma alakú építmény, amelyeket híd köt össze a múzeum eredeti főépületével. A múzeum külső részét 25 százalékban üveg, 75 százalékban pedig csíkokra vágott ezüst színű csiszolt alumínium burkolóanyag borítja.

Niemeyer Kortárs Művészeti múzeum, Rio de Janeiro, Brazília

Forrás: [origo]

A világ egyik legkülönlegesebb formájú múzeuma. Az UFO alakú épületet 1996-ban építették, a terveket Oscar Niemeyer készítette. Az épület már önmagában is hangsúlyos, de az elhelyezése méginkább kiemeli. A múzeumnak helyt adó szikla alatt hangulatos öböl várja azokat, akik inkább strandolnának a művészetek befogadása helyett.

A Művészetek és Tudományok Városa, Valencia, Spanyolország

Forrás: [origo]

A kulturális célokat szolgáló impozáns épületegyüttes célja a szórakoztatás. Van itt mozi, természettudományi múzeum, akvárium, sőt még opera is. A komplexum szintén turisztikai látványossággá nőtte ki magát, a vendégek többsége kizárólag az épüeletek kedvéért látogat ide.