Vágólapra másolva!
A be- és kisíelő hotelek nem holmi ócska kunyhók, nem is tipikus menedékházak. Jellemző rájuk, hogy általában csak egy éjszakát töltenek el itt a síelők, fekvésük egyedi, megközelíthetőségük ugyanakkor igen egyszerű. Felszereltségük a legnívósabb szállodákéval vetekszik, az enteriőr pedig nemritkán a luxus kategóriát is eléri. Európa legjobbjai Michelin-csillagos étteremmel, borospincével és körpanorámás fürdőrészleggel közvetlenül a sípályákon találhatók.
Vágólapra másolva!

Ideális esetben az európai pályákon egészen április első hetéig is eltarthat a síszezon, így aki az idén még egyszer sem csatolta föl a léceit, most elgondolkodhat. Igaz, az alábbi úgynevezett be- és kisíelő hotelek nem a legolcsóbbak, egy könnyű ebéd senkit nem fog kiforgatni a vagyonából.

Az ilyen jellegű szálláshelyeken amúgy sem szoktak egy éjszakánál többet tölteni. Ez a szokás talán a régi korok utazóitól maradt így, akik a hegyeken és a hágókon átkelve betértek, elidőztek, felmelegedtek, esetleg megszálltak, majd másnap indultak tovább. Jó néhány ilyen hotelt ismerünk Európa-szerte, a legjobbakat most a Daily Telegraph nyomán gyűjtöttük össze.

Yellowstone Ski Lodge, Sainte Foy Tarentaise, Franciaország: kastély és szálloda

A hotel egyszerre két funkciót is ellát. Chateau-ként kibérelhető az egész, de szerényebb vakációra vágyók szobát is foglalhatnak. Egyszerre 12 felnőtt és három gyerek fér el kényelmesen. A tulajdonosok kiszámolták azt is, hogy a Sainte Foy Tarentaise üdülőfalu saját síliftjétől mennyi idő szükséges ahhoz, hogy elérjék a szállodát. Nos, ez mindössze 30 másodperc. A Yellowstone Ski Lodge ideális hely azok számára, akik a soha nem nyugvó Val d'Isere forgatagából egy pillanatra kiszakadnának.

A szobákban süllyesztett kád és iPod-dokkoló, a közös helységekben kandalló és bár található. A fürdőrészleg mellett internetkapcsolatot, dolgozó- és csendszobát is biztosítanak a vendégeknek.

Egy éjszaka ára lakosztálytól függően 100 (31 ezer forint) és 500 font (159 ezer forint) között mozog. Hétnapos üdülés 800 (254 ezer forint) és 1300 font (414 ezer forint) közötti áron foglalható. Az egész chateau évszaktól függően 8500 és 29 ezer fontért bérelhető.

Copperhill Mountain Lodge, Are, Svédország: számi népzene és pezsgő nem csak jómódúaknak

Are a svédek legkedveltebb síparadicsoma, ahol közel 900 méteres szintkülönbséget élvezhetnek a síelők. Főleg a nyugodt, könnyű lesiklások kedvelői szeretik igazán ezt a terepet. Kék pályából összesen 52 darabot találunk.

A Copperhill Mountain Lodge vendége nyáron a közeli réteken sarki szedret szedhetnek, a téli vendégek kipróbálhatják a helisít. Esténként ejtőzhetnek a rénszarvasbőrön a kandalló előtt, vagy áztathatják magukat a hotel design-díjas fürdőjében.

Az étteremben a kecskesajttorta 130 korona, (3900 forint) a kucsmagombás-mogyorós rénszarvassült pedig 207 korona (6300 forint). A hotel másik, Coppermine névre keresztelt étterme sem kevésbé népszerű. Ez közvetlenül a sífelvonó mellett található.

Az étlapon a szarvashamburgertől a szarvasgulyáson, pizzán, forró csokin át a kecskejoghurtig egészen sokféle fogás megtalálható. Estefelé sokan érkeznek, hogy a szálloda elegáns környezetében halk számi népzenére, egy pohárka hamvas szederrel készített pezsgőkoktéllal nézzék végig a naplementét.

Hotel La Perla , Corvara, Olaszország: a környezet és a Michelin-csillag magáért beszél

A sportos stílushoz és praktikus megoldásokhoz szokott téli turisták megilletődnek a Gyöngy Hotel (La Perla) eleganciájának láttán. A családi vállalkozásban működő butikhotel a kategória összes jellegzetességét felvonultatja. Kicsi, egyedi megoldásokat alkalmaz, minőségi alapanyagokkal operál, és kerüli a sztenderd dizájnt. Itt szinte minden helyiség minden szegletére rá lehet csodálkozni.

Michelin-csillagos étteremében leginkább a méltányos kereskedésből származó alapanyagokra büszkék. Más kérdés, hogy világraszóló fogások készülnek belőlük. Az élvezeteket csak tetézi a szálló 4000 palackos borospincéje csakúgy, mint a török fürdő, a szabadtéri medence és a pianobár.

A szokásosnál kissé nagyobb a forgalom a heti egy alkalommal szervezett konyhapartikon. Ilyenkor a személyzet és a vendégek a szálló konyhájában vegyülnek, és a pultokon sorakozó ízelítők fölött beszélgetnek. A Gyöngy Hotel az Alta Badia vonulatai között, Corvara üdülőfalu közelében, a Col Alto sífelvonótól közvetlenül balra található.

Hotel Goldener Berg, Oberlech, Ausztria: a családi vállalkozás kinőtte magát

Ezt a helyet komoly kihívás volt megközelíteni az 1930-as évek előtt. Igaz, akkor még csak egy szénapajta állt a szálló helyén. A Hammerbachner család elődei 1928-ban egy itt eltöltött téli szezon után döntöttek úgy, hogy átalakításba és építkezésbe kezdenek a szebb jövő reményében. A következő évben megépült a sífelvonó, amely nagyban meghatározta a vállalkozás sikerét. A hütték és fogadók stílusán messze túlmutató elegancia főleg a tágas terek és az üde színek miatt olyan megkapó. A fürdőrészleg mérete ugyancsak felér egy kisebb wellness-szállóéval. Itt körpanorámás ablakok, a hegyoldalba vájt külső medencék és egészen elképesztő beltéri megoldások kápráztatják el a síelőket. Sokan nem is gondolják, hogy a szálloda szerény külseje micsoda titkokat rejt.

A szálloda négy étteremmel, borospincével és különleges gasztrosarokkal készül a téli szezonra. Ez utóbbit kifejezetten a betérő éhes síelőknek szánja, akik rákot, homárt és kagylót falatozgathatnak egy pohár pezsgő kíséretében.