"Ezt az osztrákok már nem vállalják el"

Vágólapra másolva!
A gyakorlott és Ausztriát jól ismerő síelők nem csodálkoznak azon, hogy a határhoz közelebb eső síterepeken szinte nincs olyan szálláshely, étterem vagy hütte, ahol ne hallana magyar szót a pincérektől, de olyan vendéglátóegység már kevés van, ahol a tulajdonostól a konyhai segítőig mindenki magyar. A határhoz közeli síterepeken több ezer magyar végez olyan munkát, amit a helyiek nem szívesen vállalnak el.
Vágólapra másolva!

Amikor egy éve átvettük a szállodát, 18-20 százalékos kihasználtsággal működtünk, egy év alatt ezt sikerült feltornázni 60-65 százalékra, ami nem rossz teljesítmény - mondja Strutinszky Péter, a stájerországi Tauplitzban található háromcsillagos Hotel Tauplitzerhof igazgatója.

A szállodában az egyetlen osztrák recepciós kislányon kívül minden munkavállaló magyar nemzetiségű, az irodavezető, a konyhai segítők, a karbantartó és a pincérek is. Az igazgató elmondta, hogy az itteni munkavállalók, csakúgy mint a közeli sípályán dolgozó magyarok, teljesen legálisan, bejelentve dolgoznak, máshogyan nem is tehetnék. A munkavállalók egy része a bécsi központi munkaügyi hivatalon keresztül helyezkedik el, de sokan közvetlenül ajánlkoznak az éttermeknél, szállodáknál.

Az igazgató szerint az osztrák síterepeken dolgozó magyarok ugyanazt a fizetést kapják, mint az osztrákok, csak éppen utóbbiak a pincéri, konyhai kisegítői állásokat nem szívesen töltik be. A magyar vendéglátósok átlagosan 1200-1300 eurót kapnak havonta, de az összeg régiónként változik. A magasabb kategóriát képviselő nyugati tartományokban, például Tirolban ez az összeg 1500-1600 euróig megy fel. "Ezt az osztrákok már nem vállalják el" - mondja az igazgató. Az összeg első hallásra nem tűnik soknak, de ha hozzávesszük, hogy a munkavállalók általában ellátást és szállást is kapnak a munkahelyükön, már más a kép, hiszen átszámítva a legkisebb összeg is 300 ezer forint fölötti fizetésnek felel meg.

A tauplitzalmi sípályák egyik hüttéjében beszélgettünk egy, a neve elhallgatását kérő keszthelyi lánnyal, aki elmondta, hogy nekik nem fizeti a cég a szállásukat, így többen bérelnek egy lakást lent a völgyben. A síelőket kiszolgáló pincérek szezonban szinte alig jutnak haza. Az [origo]-nak nyilatkozó hölgy elmondta, hogy három hónap után először tud hazamenni, igaz, hogy csupán csak egy éjszakára, de így is megéri. A szabadnapok hiányáról mesélt Péter is, aki pincérként dolgozik a szállodában. Elmondása szerint volt olyan hónap, amikor csak egy szabadnapja volt, de nem bánja, úgysem nagyon tud mit csinálni a parányi kis faluban.

Forrás: Wikipedia

A magyar nyelvű munkavállalókra Ausztria ezen részében (Alsó-Ausztriában és Stájerországban) szükség is van, ugyanis a válság ellenére lassú ütemben ugyan, de évről évre nő a magyar síelők száma. Strutinszky Péter elmondta, hogy bár vannak cseh, osztrák, sőt dán vendégeik is, a szálloda vendégeinek legalább 50 százalékát a magyar síelők teszik ki. A vendégek egy része utazási irodán keresztül foglalja le a szállást, de egyre többen keresik meg a szállodát közvetlenül, az interneten. A Booking.com vagy a Bergfex.com a legnépszerűbb foglalóoldal a síelők körében. Akár így, akár úgy érkeznek, a szoba ára félpanzióval 55 euróba kerül idén egységesen, attól függetlenül, hogy milyen kategóriájú szobát kér a vendég. Az igazgató elmondta, hogy a korábbi szobaárak csökkentésére azért volt szükség, hogy növelni lehessen a foglaltságot. A következő téli szezonban azonban már emelni kell az árakat 60-65 euróra.

Tauplitz és környéke egyébként nem kizárólag téli célpont, hiszen egyre nagyobb számban érkeznek vendégek nyáron is, ezért a szálloda idén először a nyári hónapokban is nyitva lesz.