Napfény, zene, rum - magyar hajó a Karib-tengeren

Vágólapra másolva!
Piros londoni telefonfülke a Karib-tenger közepén. Ugyan kinek jutna eszébe egy ilyen ötlet, ha nem egy sajátos humorral megáldott angolnak? És az egész szigeten nincs is nagyon más, csupán egy rumkocsma. Kissé degradáló ez a mondat, hiszen a Pusser's Navy Rum évszázados hagyományokkal rendelkező, sokak számára kedvelt ízletes ital. Egy magyar hajó kalandjai a Karib-térségben a Brit Virgin-szigetektől St. Martinig.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel indult útnak Horvátországból egy katamarán, a One Dream, hogy magyar utasaival részt vegyen az Atlanti-óceánt átszelő vitorlásversenyen. A futamot kiválóan teljesítő hajó, kapitányával, Bossányi "Bosi" Zsolttal december közepe óta hajózik a Karib-térségben, és jelenleg a Brit Virgin-szigetek, Tortola és St. Martin partjainál jár. Az alábbiakban a kapitány hajónaplójából közlünk részleteket.

"A Karib-tenger ezen részét áthatja az angol pedantéria, a kifejlett infrastruktúra, a magas színvonalú orvosi ellátástól az internetkávézókig. Mindez karibi színekkel, ételekkel, vendégszeretettel párosítva, igazán vonzó helyszín az egzotikus utazások szerelmeseinek. A delfinek kísérete és a repülő halak cikázása szinte megszokott már ezeken a vizeken, de testközelből látni és érintkezni az állatvilág legokosabb és legaranyosabb fajtájával megható és felemelő érzés is egyben. Erre Tortolán, a fő szigeten van lehetőségünk, ahol együtt úszkálhatunk és játszhatunk a delfinekkel egy félnapos program keretében.

A Brit Virgin-szigetek mindegyike más és más látnivalóról híres. Virgin Gorda tengerbe nyúló gránitsziklái hosszú barlangokat rejtenek, amelyek sok esetben csak négykézláb vagy térdig a tengervízben gázolva járhatók be. Bent a kellemesen hűs levegő némi enyhülést ad az amúgy nagyon jó klímájú térség trópusi melegében. Szintén ezen a szigeten található a Bitter End Marina kikötő és wellnesshotel, amelynek egyik fő nevezetessége, hogy az étterme egy önálló kis szigetecskén van, ahová csak csónakkal lehet átmenni.

Fotó: Vas László [origo]

Anegada a második legnagyobb sziget, de valójában egy hatalmas zátony, melyet a régi időkben jó néhány hajó tévesztett el, így kiváló helyszíne a roncsbúvárkodásnak. Másik jellegzetessége a sekély vizű cápa-öböl, ahol vagy az általunk fogott halakból, vagy a helyiek által kínált homárokból készíthetünk pazar lakomát. Jost Van Dyke a következő sziget, ahol némi sétával a kaktusz- és pálmaligetben egy különleges tengeri jakuzziban hűsölhetünk. A sziklák közt beáramló víz épp olyan hatást kelt, mint egy igazi pezsgőfürdő, kivéve, hogy itt sosem romlik el a vízforgató szivattyú.

Fotó: Vas László [origo]

A Brit Virgin-szigetek rengeteg kisebb szigetből, homok- és korallzátonyból áll, és a bőség zavara miatt nehéz a választás, hogy melyiket járjuk is be. Valójában mindenhol csodásak az öblök, rendkívül gazdag élővilággal, klasszikus hófehér homok és pálmafák adnak hátteret a képeslapszerű fotóknak és a helyiekről mindenhol sugárzik az, amiért számtalan magyar tengerjáró is idelátogat.

Fotó: Vas László [origo]

A két részre osztott holland és francia sziget, St. Maarten / St. Martin a Karib-térség Ibizája. Rengeteg színvonalas szórakozóhely, diszkó, night club és kaszinó fogadja a fiatalokat és időseket egyaránt a világ minden tájáról. A teraszos éttermekben sok helyen fantasztikus hangulatú élő műsort szolgálnak fel a karibi, holland, francia, angol konyha ízei mellé, vagy olyan halak kerülnek az asztalunkra, amilyeneket csak a tévében az ismeretterjesztő csatornákon láthattunk eddig.

Fotó: Vas László [origo]

Itt található a világ egyik leghíresebb, legtöbbet fotózott reptere is, ahol közvetlenül a tengerparti strandnál landolnak az óriásgépek. Szó szerint hatalmas és frenetikus élmény, amikor egy Boeing karnyújtásnyira a fejünktől landol. A szigeten amúgy sem lehet unatkozni. Egymást érik a fakultatív programlehetőségek, gumicsónakos barangolás a lagúnában, gokartpálya, paint ball és kanopi-park, ahol drótkötélen, hevederben függeszkedve lebeghetünk az esőerdő lombkoronái közt. Van itt pillangófarm is, és a sziget keleti oldala az állandó szél és hullámzás miatt kedvelt kite- és szörfparadicsom. Állandó a nyüzsgés, éjjel-nappal zajlik az élet ezen a pezsgő, vidám multikulturális szigeten. A következő hetekben folytatjuk utunkat a Karib-szigetek között, és a következő állomás Antigua lesz. Legközelebb onnan jelentkezünk."