Ezek a legeldugottabb strandok a Balatonon

legeldugottabb strandok, balaton
Vágólapra másolva!
Idegesíti a tömeg és a nyüzsgés, jobban szereti, ha alig vannak emberek a strandon? A fürdési szezon elején összeszedtük azokat a strandokat, ahol a megszokottnál kevesebb szolgáltatásra, cserében csendre és nyugalomra számíthat. 
Vágólapra másolva!

Roham Libidó strand, Balatonvilágos
Az egész strand akkora, mint egy közepes méretű telek. Arról, hogy létezik, csak egy tábla ad felvilágosítást a Csokonai utcában, miszerint egy meredek ösvényen kell megközelíteni. Belépőjegy nincs, sátrazó, bulizó fiatalok viszont igen, így ez kivételesen nem mindig tartozik a csendes helyek közé. Büfé és alap infrastruktúra van, de inkább csak akkor javasoljuk, ha a társaság és a hangulat fontosabb, mint a kényelem. Bővebb infó itt.

Becehegy
A partszakasz rajongói minden nyár végén elbúcsúznak a romantikus, apró strandtól, hiszen a közelben épült golfpálya és szálloda miatt sokan arra számítanak, hogy az eldugott partszakasz is az ingatlanfejlesztés "áldozata" lesz. A becehegyi strand azonban továbbra is létezik, a nyugalom szigete az egyre felkapottabb Balatongyörök mellett. Az infrastruktúra sajnos teljesen hiányzik, így a becehegyi part hivatalosan nem is tartozik a "strand" kategóriába.

Sok évvel ezelőtt volt egy bevállalós család, aki annak idején egy lakókocsiból árult alap élelmiszereket, de ma már nekünk megoldani az étkezést is. Éppen ezért gyerekekkel nem biztos, hogy ideális helyszín egy egész napos strandoláshoz. Romantikus kiruccanásnak azonban tökéletes, főleg, hogy ugyanaz a látvány fogad minket, mint a Sió üdítők csomagolásán. A strandot a Balatonederics - Balatongyörök közötti bicikliútról vagy a becehegyi vasúti megállóhelyről lehet megközelíteni.

Pálkövei strand
Pálköve hivatalosan a Káli-medencében található Kővágóörshöz tartozik, ezért még a vonat sem áll meg a Balatonrendes és Révfülöp között épült nyaralótelepen. A strandot a 71-es útról lekanyarodva lehet megközelíteni, kb. 200 méterrel a benzinkút után, Balatonrendes irányában. A felnőtt belépő 400 forint, a diák és a nyugdíjas 200 forintba kerül egy napra. A wc-k és a zuhanyzók tiszták, aki pedig megéhezik, két büfé kínálatából is választhat. A víz nem mélyül hirtelen, így gyerekeknek is ideális a part, a nagy, fedett homokozóhoz hasonlót pedig a zsúfoltabb strandokon is alig találtunk.

Forrás: MTI/Varga György

Fövenyesi szabad strand
A Balatonudvari területéhez tartozó strand hivatalosan június 30-án nyit majd. Büfék, éttermek, wc és öltözők vannak, az önkormányzat a vízi mentést is biztosítja. A gyepet szépen rendben tartják, a hely felveheti a versenyt jó néhány fizetős fürdőhellyel a környéken. Balatonakali felé haladva a 71-es útról letérve találunk rá, a személyvonatokról pedig Fövenyes állomásnál kell leszállni.

Libás strand, Keszthely
A régen igen szerény körülményeket biztosító strand mára komfortos hely lett, a belépőjegy ára itt 500 Ft. Van focipálya és játszótér, a vizesblokkok is megújultak. Bár van, aki visszasírja a korábbi állapotok vadromantikáját, ideális helyszín a lazításra, ha unjuk a keszthelyi Városi strand vagy a keszthelyi Phoenix vitorláskikötő nyüzsgését. Ha ide akarunk eljutni, az alsógyenesi vasútállomáshoz esik közelebb, autóval a Toldi Miklós utcát keressük.

Balatonőszöd
A 8 hektáros, 300 méter hosszú szabadstrand Balatonszárszó és Balatonszemes között található. Az egész hely olyan, mintha néhány évtizede megállt volna az idő. A strand fő vonzereje, a sok fa és árnyékos hely mellett, hogy gyerekbarát, így azoknak lesz tökéletes helyszín, akiket nem zavar a gyerekzsivaj. Hivatalosan nem strand, így vízi mentés nincs, viszont a parti sétány lámpái miatt legális az éjszakai fürdőzés.

A vadfürdőzés nem tilos
A lista természetesen nem teljes, és rengeteg olyan partszakasz van, ahol érdemes megállni és csobbanni egyet. A Balatonban egyébként mindenhol lehet fürdeni, ahol ezt külön tábla nem tiltja, így szinte bárhol bevállalhatunk egy kis spontán fürdőzést, ha nem zavar az iszap. A jogszabály szerint hajóút mentén, hajóállomások területén, a déli parton a parttól 1000 méternél, az északin 500 méternél nagyobb távolságra tilos a fürdőzés; ezenkívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között sem megengedett, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és akkor is csak legfeljebb a mély víz határáig.