Badacsonyban nemcsak inni lehet, de érdemes

Badacsony, múzeum, strand, pincészet, bor, borkóstolás, szálloda, kilátás a Ranolder-kereszttől
Vágólapra másolva!
Pincészetek, rizlingfröccs, kéknyelű és Rózsakő: Badacsonyban tényleg minden a borról és a Balatonról szól, de akad még jó pár érdekes látnivaló rossz idő és macskajaj esetére. A régió az aktív pihenést kedvelők kedvenc helye a nyáron.
Vágólapra másolva!

Keszthelyen már jártunk, most Badacsony felé vettük az irányt, és megnéztük, hol és hogyan érdemes végigkóstolni a borpincéket úgy, hogy a legendás helyeket se hagyjuk ki badacsonyi túránkból. Újabb programajánló nemcsak rossz időre.

Egy elvarázsolt hegy
A 437 méteres Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye. Oldalában a szőlőültetvények felett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő, "megmászni" egyáltalán nem megerőltető. Az egyik leghíresebb geológiai képződmény a Rózsakő, a hozzá fűződő legenda szerint elég, ha egy fiú és egy lány a kőre ül háttal a Balatonnak, és még abban az évben egybekelnek. A híres követ a Szegedy Róza ház fölött, a piros jelzést követve lehet megtalálni. A Kő-kapu hatalmas bazalttornyait és az ezeket körülvevő ledőlt, széttöredezett oszlopokból valóságos kőtengert is érdemes útba ejteni. A közeli Klastrom-kút vize télen-nyáron 4-5 fokos. Egykor pálos kolostor állt a közelében, állítólag az itt lakó szerzetesek kezdték el a környéken a szürkebarát szőlőfajta termesztését.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Egy legendás pár és híres házaik
Badacsonyban azonban Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza történetéről is gyakran lehet hallani. A pár egy szüret alkalmával találkozott össze, a románc azonban eleinte nem úgy alakult, ahogy a földbirtokos és katona Kisfaludy elképzelte. Ezért szerelmi bánatában elhatározta, hogy a csatamezőn ezentúl arra hajt, hogy eltalálják. A nemes ifjú azonban mindent túlélt, bejárta fél Európát, elkezdett verseket írni, 1800-ban pedig hazaköltözött és végül mégiscsak feleségül vette Rózát.

A település leghíresebb épülete, a Kisfaludy-ház Badacsony sziklái tövében található. A házaspár egykori borospincével is rendelkező háza késő barokk stílusban épült, és jelentőségét tulajdonképpen egykori tulajdonosainak személye adja. Jelenleg egy 200 fős terasszal bővített étterem található itt, és a borospince is működik. A másik legszebb, környéken található épületet Szegedy Róza birtokolta, amely a magyar parasztbarokk egyik legnemesebb présháza, ma a Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza Irodalmi Emlékmúzeumnak ad otthont.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Egy újjáépült kilátó
Egy korábbi összeállításunkban megnéztük, melyik magaslatról nézve lehet a legszebb a Balaton, de a Tapolcai-medencére, a tanúhegyekre és a Balaton déli részére talán Badacsony csúcsáról a legteljesebb a panoráma. Az új Kisfaludy Sándor kilátó elődje még az 1960-as években épült, néhány évvel ezelőtt azonban teljesen lebontották. Az új építmény már 2011 novemberében elkészült, a kivitelező a kifizetések csúszása miatt lezárta a helyet, így a kirándulók tavaly nem gyönyörködhettek a látványban. A 18 méter magas kilátó végül 2012. júniusában nyílt meg.

Forrás: MTI/Varga György

A Balaton festője
Egry József a balatoni fények és színek nagymestere volt, a művész alkotásai az Egry József Emlékmúzeumban láthatók. Badacsonytomajban a festőről elnevezett Egry József sétányon érdemes tehát betérni a kétszintes műteremlakásba, berendezett galériába, amely egykor a festőnek és családjának volt otthona, erről a villa falain az életújtáról szóló gazdag fotódokumentáció is tanúskodik. Egry József egy I. világháborús sérülés miatt került Badacsony hadikórházába, feleségül vette az egyik ápolónőt, és élete hátralevő részében Keszthelyen és Badacsonyban élt és alkotott.

Kéknyelű és társai
A régészeti leletek szerint Badacsony környékén már 2000 évvel ezelőtt is készültek borok, Probus császár a III. században több ültetvényt is létrehozott. Talán nem is véletlenül, a napfény itt ugyanis "háromszorosan" érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is: a tó tükre visszaveri a fényt, a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét. A hegy lábánál vonult végig egykor a részleteiben máig létező római hadiút. A XVIII. században már kifejezetten divatosnak számított itt szőlőbirtokosnak lenni, ezért nem is egy főúri család vásárolt telket és nyaralót magának.

A területen legnagyobb mennyiségben az olaszrizling terem, ezenkívül a tramini, az ottonel muskotály, a rajnai rizling és a chardonnay alkotják a borvidék jellemző szőlőfajtáit. A szürkebarát (pinot gris) bogyói képesek aszúsodni, így csemegeborok is készülhetnek belőle. A badacsonyi hungaricumnak számító Kéknyelű kizárólag ezen a borvidéken terem, a nyolcvanas évek fagykárainak következtében csaknem eltűnt, ma azonban reneszánszát éli. Kifejezetten aromás bor, különleges ízvilága talán a vulkanikus eredetű talajnak is köszönhető. Nem biztos, hogy mindenkinek első kóstolásra ízleni fog, de azt gondoljuk, érdemes adni neki még egy esélyt. Egy ideje ismét egyre több pincészet készít vörösborokat, többek között a pinot noir és a cabernet sauvignon is megjelent az ültetvényeken.

Forrás: MTI/Varga György

Dizájnpincészetek és borbuszok
Badacsonyban a borkóstolás éppen ezért szinte kötelező program, ehhez gyakorlatilag lépten-nyomon találunk alkalmat. Aki például vonattal érkezik, rögtön a vasútállomás mögötti "Rablósoron" kezdheti az ismerkedést a helyi borokkal. Fröccsöt legalább négy fajtából lehet kérni, és nem kell attól félni, hogy szőlőt soha nem látott kannásbor kerül a poharakba.

A hegyre indulva Szeremley Huba hatalmas birtoka mellett haladunk el, a Laposa pincészet és borhotel épülete megnyerte az ArchDaily 'Building of the Year 2010' versenyét ipari épület kategóriában, de természetesen nemcsak emiatt érdemes átjönni a hegy túloldalára. A közeli Káptalantótiban található Istvándy pincében nemcsak bort, hanem az ide tartozó gazdaságban készült mangalica-termékeket is lehet kóstolni.

A távolságok viszonylag nagyok, de szerencsére senkinek nem kell bevállalni a sofőr hálátlan szerepét. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület régiós buszjárata a főszezonban naponta 5 alkalommal jár, 7 településen, közel 50 km hosszú útvonalon. A buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket. A buszok két óránként követik egymást, a napijegy 1400 forintba kerül, a családok pedig 2500 forintos "családi napijegyet" válthatnak.

Egy balatoni nyaraláshoz azonban a hajózás is hozzátartozik, pláne manapság, amikor már közvetlen borjáratokkal juthatunk el a pincészetekhez. A Balatoni Hajózási Zrt. Badacsonyba is indít borkóstolással egybekötött utakat a nagyobb forgalmú kikötőkből.

Borbár a lustáknak
Aki inkább kihagyja a hegymászást és az utazást, a Hotel Bonvino Wine&Spa borbárjában gyakorlatilag az egész borvidéket végigkóstolhatja. A Szent György-hegytől egészen Zánkáig minden jelentős pincészet borai megtalálhatók itt. A mintegy százféle bort poharanként is lehet kóstolni, a sommelier-ek pedig segítséget nyújtanak a választásban. Borozás közben érdemes szemügyre venni a belső terek különleges, megosztó dizájnját: a boroshordók anyaga, a tölgyfa, a bazalt és a palackozóüzemek indusztriális hangulatát idéző nyersbeton egyaránt visszaköszön.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Egy biztos, ha Badacsonyban vagy a környező településeken járunk, érdemes beszerezni az ingyenes Badacsony Régiós Kártyát, amivel a strandon 20 százalék, bizonyos múzeumokban, borozókban és a Szigligeti Várban 10 százalékos kedvezményt kapunk.