Másfél milliárd az ozorai Pipo-várra

Vágólapra másolva!
A reneszánsz világot szeretnék újrateremteni Ozorán azzal a másfél milliárd forintos fejlesztéssel, amelynek támogatási szerződését csütörtökön a helyszínen írták alá. Folytatódik a várkastély felújítása, a község pedig egy reneszánsz főteret kap.
Vágólapra másolva!

A másfél milliárd forintos uniós és állami támogatásról szóló szerződést Varga Kálmán, a Pipo-várat felügyelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója és Sebestyén Attila, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség operatív igazgatója írta alá.

A munka során folytatódik a reneszánsz várkastély felújítása, helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár kertjét, és feltárják a várárkot, amely jelenleg be van temetve. Készül egy fogadótér az úgy nevezett Kula-kertben, ahol parkolót, szabadtéri színpadot, játszóteret alakítanak ki. A település, amely máig sokat megőrzött reneszánsz hangulatából, a felújítás során reneszánsz főteret kap.

Dobó Ágnes, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a fejlesztés egyik érdekessége lesz a "piazza" sarkában lévő gólyafészek felfedezése. A látogatók nyaranta egy kamera segítségével figyelhetik meg a gólyacsalád életét a szintén felújítandó Esterházy kocsmában elhelyezett képernyőn.

Forrás: MTI/Beliczay László

Az MNG munkatársa kiemelte, hogy a Pipo váraként emlegetett ozorai várkastély teljesen eltér a magyarországi műemlékektől. Igazi kuriózum, mert a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek másutt csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn.

A várkastélyt a település egy Firenzéből érkezett, később szép karriert befutott kereskedősegédnek köszönheti, akit a helybéliek Pipóként emlegettek, és aki feleségének, Borbálának a családi birtokán teremtett egy csöppnyi Firenzét az 1400-as évek elején. A műemléképületre az elmúlt két évtized alatt szakaszosan több mint egymilliárd forintot költöttek.

Mint arról az [origo] korábbi cikke beszámolt, a hazai kastélyok több mint 10 milliárd forintból újulnak meg a kiemelt turisztikai beruházások keretében.