Lerombolnák a gízai szfinxet

Kiméra, mitológiai lények, Szfinx
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi szalafisták vezére felszólította az ország államfőjét, hogy romboltassa le a gízai szfinxszobrot, mivel az mint embert ábrázoló "bálványkép" ellentétes az iszlám jogrenddel, a saríával.
Vágólapra másolva!

A spanyol hírügynökségnek nyilatkozó Murgan Szálem al-Guhari úgy vélekedett, hogy Mohammed Murszi elnöknek jogában áll az ember alakú ókori szobrok megsemmisítése. Ezt meg is kell tennie, ha eleget akar tenni a "muzulmánok vezetőjeként" reá háruló felelősségnek - tette hozzá a szalafista szélsőséges.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Al-Guhari egy hétvégi tévéinterjúban arra figyelmeztette a muzulmánokat, hogy kötelességük tartani magukat a saría előírásaihoz. Ezek között pedig szerepel a "bálványképek megsemmisítése is" - hangoztatta a szalafista vezető. Egyúttal büszkén mesélt arról, hogy annak idején maga is részt vett az afganisztáni Bámiján tartományban található ókori Buddha-szobrok lerombolásában.

Al-Guhari már a tavaly megdöntött Mubarak-rezsim idején szorgalmazta a fáraószobrok megsemmisítését. Akkor emiatt életfogytig tartó börtönre ítélték, ám a büntetés elől Afganisztánba menekült. 2007-ben Pakisztánból utazott Szíriába, az ottani hatóságok azután kiadták őt Egyiptomnak. Mubarak bukása után szabadlábra került.