Lecsaptak a Wizz Air akciós jegyeire

Vágólapra másolva!
Elkapkodták az akciós jegyeket a Wizz Air decembertől induló két új járatára, Kijevbe és Tel-Avivba. A Malév megszűnése óta az ezekbe a városokba továbbra is repülő Aerosvit és El Al emelte a díjakat. Az áresés mindkét viszonylatban növelheti a ki- és beutazó turizmust.
Vágólapra másolva!

"Már le is csaptak az utasok a Wizz Air tel-avivi járatára, pedig csak hétfő óta árulják a jegyeket" - mondta az [origo] érdeklődésére Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Decembertől Kijevbe és Tel-Avivba is lesz fapados járat, miután a Wizz Air megkapta ezt a két korábbi Malév-útvonalat. Mindkét járat kezdetben heti háromszor repül majd a célvárosok között, és a Wizz Air olcsó jegyeinek köszönhetően olyanok is kedvet kaphatnak Ukrajna vagy Izrael meglátogatásához, akiket eddig elriasztottak a magasabb jegyárak.

Korábban a Malévnak naponta közlekedő járata volt Tel-Avivba és Kijevbe is, és 40-80 ezer forint között lehetett jegyeket kapni. A hagyományos légitársaságok közül jelenleg Kijevbe az ukrán Aerosvit üzemeltet járatot, Tel-Avivba pedig az izraeli El Al légitársasággal lehet közvetlenül repülni Budapestről "A piac nagyon várta már a Malév jogainak kiosztását, már csak azért is, mert versenytárs hiányában február óta 25-30 százalékkal emelt a jegyárakon az Aerosvit és az El Al is" - mondta Hardy Mihály.

Az Aerosvit légitársaságnál 38 ezer forintért találtuk a legolcsóbb jegyet decemberre Kijevbe, míg az El Al légitársaságnál 46 ezer forintért láttunk kedvező árú jegyet Tel-Avivba, egy irányba. Ehhez képest a Wizz Air 4990 forinttól árulja a jegyeket Kijevbe, és 9900 forinttól Tel-Avivba. Más kérdés, hogy az árak a Wizz Airnél is lehetnek jócskán magasabbak.



Sok ukrán jön egy napra

A KSH statisztikái szerint idén január és július között mintegy 16 százalékkal nőtt az ukrán vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma (128 347) Magyarországon 2011 hasonló időszakához képest. Vagyis úgy tűnik, az ukránok kedvét nem vette el a magyarországi utazásoktól a Malév csődje. Igaz, egy korábbi felmérés szerint a több napra látogató ukrán vendégeknek is csak kis százaléka érkezik légi úton, a döntő többség - a földrajzi adottságoknak köszönhetően - a közutat választja. Hogy ezen változtatnak-e majd a Wizz Air alacsonyabb árai, kiderül. 2011-ben egyébként a kereskedelmi szálláshelyeken mintegy 117 ezer ukrán vendéget regisztráltak. Ezzel nincsenek az élmezőnyben, de Ukrajna azért hazánk egyik fontos turisztikai küldőpiaca. Az MT Zrt.-nél az [origo] kérdésére elmondták: Ukrajnából és Izraelből is jellemzően utazási irodákon keresztül, szervezetten érkeznek a turisták Magyarországra.

Forrás: Wikimedia Commons
Az ukrán turisták még nem a légi utat preferálják

Az ukrán utazók körében a nyári mellett az év végi időszak is igen népszerű, illetve tavasszal is szívesen utaznak. Érdekesség, hogy míg a Magyarországra látogató külföldiek körében a főváros, a Balaton és a Nyugat-Dunántúl a legnépszerűbb, az ukrán utazók - köszönhetően a közelségnek és a kedvező áron elérhető szolgáltatásoknak - a kelet-magyarországi úti célokat is nagyon kedvelik. 2012 első három hónapjában például az észak-alföldi régióban regisztrált ukrán vendégéjszakák száma mintegy 32 százalékkal nőtt, ami azt mutatja, hogy az ukránok nyitottak többek közt a gyógyturizmus iránt, ami Hajdúszoboszló és környéke erőssége.

A statisztikák szerint az ukrán látogatók nagyobb része ugyanakkor csak egy napra érkezik Magyarországra, és sokan a barátokat, rokonokat keresik fel. Vagy épp vásárolni ugranak át egy-egy napra, például Nyíregyházára vagy Debrecenbe. 2012 második negyedévében az ukrán látogatók átlagosan csak 1,3 napot töltöttek nálunk. Viszont aki több napra érkezik, az elég jól költ: erre utal, hogy tavaly a több napra Magyarországra érkező ukrán látogatók 12 500 forintot költöttek fejenként és naponta, ami több, mint az európai uniós országokból érkezők átlagos költése.

Az izraeli turisták a divatos helyeket keresik

Az izraeli vendégek által eltöltött éjszakák száma (84 108) némileg csökkent január és július között az előző évhez képest. Ebben szerepe lehet a Malév csődje után eltűnt járatoknak, mivel az MT Zrt. korábban úgy látta: Izraelben érdeklődnek Magyarország iránt, de kulcskérdés, hogy hány járat elérhető a két ország között. Az izraeliek elsősorban a kulturális, a wellness- és az autó-motorsport-eseményeket keresik nálunk. Eddig jellemzően az idősebb korosztály utazott Magyarországra, de a különböző könnyűzenei, kulturális fesztiválokkal a fiatalokat is próbáljuk megnyerni. A külföldi árak számukra nem olyan drágák. Az MT Zrt. kutatása szerint a legfontosabb szempont egy izraeli turistának, hogy az út igazi, felejthetetlen élmény legyen. Szeretnek kicsit jobb módúnak látszani, jól élni, érdekli őket minden idegen kultúra, szívesen utaznak divatos helyekre. Magyarországon egy izraeli turista átlagos napi költése már 2006-ban is meghaladt a 100 amerikai dollárt.

Az úti cél kiválasztásánál elsődleges szempont a két ország viszonya, a politikai, gazdasági kapcsolatok, s bár az izraeli születésétől fogva nagyon kíváncsi, kalandkedvelő, fontos szempont, hogy a fogadó ország hogyan viszonyul az izraeliekhez - derül ki az MT Zrt. tanulmányából. Csoportos utazásnál az izraeliek jó előre terveznek, mert így mindenféle kedvezményhez juthatnak. Az egyéni utakkal viszont kivárnak, és folyamatosan figyelik az akciókat. Tavaly egyébként közel 52 ezer izraeli vendég fordult meg a magyarországi szálláshelyeken.

Magyarok Izraelbe és Ukrajnába

A magyar turisták számára nem tartozik a legnépszerűbb úti célok közé Ukrajna, 2011-ben nem volt benne az első tizenötben. Bár az egynapos, turisztikai célú utazások száma viszonylag nagy volt, de több napra már kevesebb magyar választja. "Elég kevesen utaznak Ukrajnába, legalábbis a csoportos kiutazás nem túl gyakori" - mondta az [origo] érdeklődésére Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. Igaz, Kárpátalja azért kivétel lehet ez alól, már csak a rokonlátogatás miatt is. A napló-online egy helyi idegenvezetőt megszólaltatva arról írt, hogy egyre több magyar turista látogat el Kárpátaljára, ahol számos magyar történelmi emlékkel ismerkedhetnek meg. Molnár Gabriella reméli, hogy az olcsó járatok több utazásra ösztönzik majd a magyarokat.

Izraellel kapcsolatban Molnár elmondta, hogy a magyarok körében az izraeli körutazás vagy tengerparti nyaralás elég népszerűnek számít, bár az országban zajló események miatt a közelmúltban csökkent az Izraelbe utazók száma. Izrael drága ország, a mindennapi kiadások amerikai szintűek, ha nem drágábbak. Ugyanakkor Izrael vonzerejét jelzi, hogy évente mintegy két-két és fél millió turistát fogad.