Hurrikántanácsok az Amerikába utazóknak

Sandy hurrikán, Egyesült Államok, New York, Manhattan viharfelhőkkel
Vágólapra másolva!
A magyar Külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki a Sandy hurrikán miatt azoknak, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni, de mit tegyenek azok, akik már úton vannak? Erre ad választ a Daily Telegraph összeállítása.
Vágólapra másolva!

Hogy tudom meg, hogy törölték a járatomat?

A www.Flight-Aware.com honlap szerint több mint 6300 Amerikába érkező és onnan induló járatot töröltek hétfőn. Ezek többsége New York, Philadelphia, Boston, Washington, Chicago és Baltimore repülőterét érinti. A járattörlésekről a légitársaságok honlapjai is felvilágosítást adnak.

Jogosult vagyok-e kártérítésre, ha törlik a járatomat?

Igen. Az Európai Unió szabályai megkövetelik minden olyan légitársaságtól, amelynek székhelye az EU-ban van, illetve az EU-ba vagy az EU-ból repül, hogy vagy teljes mértékben térítse meg a fel nem használt jegyek árát, vagy más útvonalon jutassa el az utast az adott célállomásra.

Mi tegyek, ha külföldön rekedtem?

Az EU-szabályok szerint, ha egy olyan járatot törölnek, amelyet uniós társaság működtet, vagy uniós repülőtérről indul, a cég köteles fedezni a kint rekedtek szálloda- és fenntartási költségét, amíg pótjárat nem érkezik. Ha a légitársaság azt tanácsolja önnek, hogy lássa el magát élelemmel, tartsa meg a nyugtákat, és tartsa ezeket a költségeket ésszerű minimumon, mielőtt hazaérve panaszt tehet.

A légitársaságok ugyanakkor nem kötelesek az uniós szabályozásnak megfelelő nagyságú, fix összegű kártérítést fizetni, mivel erre a különleges esetre a kivételeket tartalmazó klauzulák vonatkoznak. Ha pedig más módon oldja meg a hazajutást, nagyon valószínűtlen, hogy a légitársaságok ennek költségét kifizetik.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary
Kihalt New York központi vasúti pályaudvara

Mi a helyzet az úti csomagokkal?

Azokról, akik szervezett csoporttal mennek, és kint rekednek, az utazás szervezőjének kell gondoskodnia, és a törvény szerint köteles haza juttatni őket. Az utasok általában tovább maradhatnak ugyanabban a hotelben, vagy hasonló színvonalúba költöztetik őket, és félpanziót vagy teljes ellátást kapnak. A pontos helyzet a foglalási és szerződési feltételektől függ.

Hamarosan repülnék, lemondhatom?

Ha megvette a repülőjegyét, azt le lehet mondani, de ha nem rugalmas vagy visszatéríthető a jegy (amelyek általában a legdrágábbak), akkor elveszíti a pénzét. A szervezett utaknál a lemondási díj általában az utazás dátumához közeledve emelkedik.

Lemondhatom a szállásomat?

Ha a szállását az útjától függetlenül foglalta le, akkor annak tulajdonosa nem kötelezhető a foglalási díj visszafizetésére vagy a foglalás átütemezésére, de az adott körülményekre való hivatkozással meg lehet próbálni rábeszélni őt erre.

Fedezi-e a biztosításom az ilyen károkat?

Ez változó, a biztosítási kötvény feltételeitől függ.

Mi a helyzet a hajóutakkal?

Ha a hajóutat teljesen törlik, akkor teljes kártérítésre vagy alternatív vakációra jogosult. Ha a hajóút során egy úti cél megközelítése lehetetlenné válik, akkor a társaságok átalakítják az útvonalaikat, és más megállót ütemeznek be. Elképzelhető valamilyen kompenzáció ebben az esetben is, de ez az utazási feltételektől függ.