Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kényszerleszállások üzemanyaghiány miatt

repülőgép balesetek, illusztráció, félelem a repüléstől
Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy évben összesen 224 esetben hajtottak végre kényszerleszállást a brit repülőtereken vagy a brit légitársaságok gépei az alacsony üzemanyagszint miatt - derült ki egy most közzétett jelentésből.
Vágólapra másolva!

A Polgári Légihatóság adataiból kiderül, hogy egy meg nem nevezett légitársaság 84 esetben kényszerült leszállni a vészesen fogyatkozó kerozin miatt 2009 és 2012 között. A Telegraph megjegyzi, hogy ebben a számban nincsenek benne a Ryanair Nagy-Britannián kívüli kényszerleszállásai, mivel a cég Írországban van bejegyezve.

Az Európai Unióban szigorú szabályok vannak érvényben az ilyen esetek megakadályozására. A repülőgépek nem szállhatnak fel a célállomásukig elegendő üzemanyag nélkül, rendelkezniük kell alternatív leszállóhelyekkel, képesnek kell lenniük további 30 perc repülésre és a leszállóhely megközelítésére.

Ezek az esetek akkor történhettek meg, amikor a rossz időjárás miatt tovább kellett a levegőben tartózkodniuk a repülőgépeknek. Ilyenkor a pilóták elsőbbséget kérhetnek, hogy a levegőben sorban álló gépeknél előbb szállhassanak le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről