A kövér utasok már többet fizetnek

Kövér utas, kilogrammonként rögzített ár a Samoa Air-nél, utas a chicagoi repülőtéren
Vágólapra másolva!
A világ első légitársasága, amelyen az utasoknak a testsúlyuk szerint kell fizetniük, elégedett a rendszerrel, amely szerinte sikerrel hívja fel a figyelmet az elhízás veszélyeire.
Vágólapra másolva!

A csendes-óceáni Szamoa nemzeti légitársasága, a Samoa Air nem fix árat kér egy ülésért repülőgépein, hanem kilogrammonként rögzített árat, amely ráadásul az út távolságának függvényében is változik 1 dollártól 4,16 dollárig. Az utas bediktálja a testsúlyát, amelyet aztán a repülőtéren ellenőriznek a becsekkolásnál.

Elemzők szerint a szamoai példát többen követni fogják, mivel az utasok súlya növeli az üzemanyag-költséget - írja a Telegraph. Néhány amerikai társaság már két jegyet kér azoktól, akik csak két ülésen férnek el.

Forrás: AFP/Getty/Tim Boyle
Forrás: AFP/Getty/Tim Boyle

Az egyébként nem véletlen, hogy épp a Samoa Air vezette be elsőnként a testsúly szerinti fizetést. A tíz szigetből álló csendes-óceáni ország általában ott van a világ tíz legelhízottabb lakosságú állama között.

Chris Langton, a társaság vezetője szerint az új rendszer jóval igazságosabb a korábbinál, a kisgyermekkel utazók például az eddiginél sokkal kevesebbet fizetnek. Ráadásul a szabályok ráirányítják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

Egy norvégiai közgazdász, Bharat P. Bhatta épp a közelmúltban javasolta, hogy a légitársaságok az utasok testsúlya szerint számítsák fel a jegy árát. "Az emberek általában nagyobbak, szélesebbek és magasabbak, mint ötven évvel ezelőtt. Ezt a területet az ágazat valószínűleg hamarosan felülvizsgálja" - jósolta a szakember.