Elözönlötték a világot a kínai turisták

Spring Airlines kínai társaság
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben mutatott látványos bővülés után tavaly először fordult elő, hogy a kínai turisták többet költöttek mindenkinél a világon - derült ki a ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) most közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A kínai turisták, akik arról ismertek, hogy szervezett formában utaznak, és külföldön felvásárolják a divatcégek luxustermékeit, tavaly 102 milliárd dollárt költöttek el összesen. Az egy év alatt bekövetkezett 40 százalékos bővüléssel megelőzték Németország és az Egyesült Államok utazóit is, akik fej fej mellett közel 84 milliárd dollárt hagytak külföldön.

Forrás: AFP/Qiu Qilong
Forrás: AFP/Qiu Qilong

Az olyan feltörekvő országok lakosai, mint Brazília vagy Oroszország szintén növelték költéseiket külföldön, utóbbi 32 százalékkal. A recesszió sújtotta Európában azonban a franciák és az olaszok visszafogták magukat 2012-ben - jelenti a Reuters.

A Német Utazási Szövetség elnöke szerint már csak a lakosságszám miatt is várható volt, hogy a kínaiak lehagyják a németeket a turisztikai költések terén. Jürgen Büchy szerint azonban meghökkentő, hogy ez máris bekövetkezett. Ennek az is oka lehetett, hogy a kínaiak jóval távolabbi célpontokra utaznak, mint a németek, akik tipikusan a mediterrán térségben nyaralnak.

Kína a világ leggyorsabban bővülő küldő országa, ami a növekvő jövedelmeknek és az utazási korlátozások lazításának köszönhető. A kínai turisták tavaly 83 millió utat tettek, szemben a 2000-ben regisztrált 10 millióval.

Az első tíz küldő ország
(2012-es turisztikai költés, milliárd dollár)

Kína102
Németország83,8
Egyesült Államok 83,7
Egyesült Királyság52,3
Oroszország42,8
Franciaország38,1
Kanada35,2
Japán 28,1
Ausztrália 27,6
Olaszország26,2