Síparadicsomot épít az éhező Észak-Korea

Síparadicsomot építtet Kim Dzsongun Észak-Koreában, Maszik-hágó
Vágólapra másolva!
A svájci kormány megakadályozta, hogy egy helyi cég sífelvonókat exportáljon Észak-Koreába, a Kim Dzsongun diktátor által megálmodott síközpontba. Bern a kommunista országgal szembeni kereskedelmi szankciókra hivatkozott.
Vágólapra másolva!

A Bertholet Maschienbau cég állítólag már mindenben megállapodott Phenjannal a 7 millió svájci frankos (1,7 milliárd forint) üzlettel kapcsolatban, de a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfői közlése szerint nem jöhet létre az ügylet. A svájci Le Temps című lap hétfői cikke szerint az osztrák Doppelmayr és a francia Pomagalski sífelvonó-gyártók korábban politikai okokra hivatkozva visszautasították az észak-koreai megkeresést.

Luxuscélra nincs üzlet

Bern legutóbb július elején szigorította az Észak-Koreába irányuló exportra vonatkozó szankciókat, amelyek többek között a luxuscikkek kivitelét korlátozzák. Márpedig a síliftek kivitele a SECO szerint luxusexport, mivel azokat "nyilvánvalóan a rezsim egyik propagandaprojektjéhez" akarják felhasználni, az pedig "elképzelhetetlen, hogy a lakosság is használni fogja" a készülő síközpontot - közölte az AFP hírügynökséggel az államtitkárság szóvivője.

Itt épül a sípálya Észak-Koreában Forrás: AFP/KCNA

Kim Dzsongun nemrég jelentette be, hogy az év végéig el kell készülnie egy világszínvonalú sícentrumnak az ország keleti részén található Maszik-hegyen. A tervek 110 kilométer hosszúságú pályarendszerről, egy hotelről, felvonókról és egy helikopter-leszállóhelyről szóltak.

Az ország gazdasági helyzetét tekintve igen ambiciózus - egyesek szerint a lakosság éhezése közepette egyenesen ízléstelen - terv sokak szerint összefüggésben van azzal, hogy Dél-Korea 2018-ban téli olimpiát rendezhet. Mások úgy vélik, hogy a fiatal diktátor saját gyermekkori élményeit akarja feleleveníteni a költséges projekttel, Kim ugyanis Svájcban járt középiskolába, ahol állítólag síelni is megtanult.

A világ csak ámul

Azt, hogy az észak-koreai vezetőnek szívügye a síkomplexum, jól mutatja, hogy a hétvégén személyesen tekintette meg az építkezést – számol be a látogatásról a Telegraph. A projektet ugyan hátráltatták a múlt havi áradások és földcsuszamlások – amelyek számos épületet maguk alá temettek, és országszerte 28 ember halálát okozták -, Kim azonban a jelentések szerint „nagyon elégedett" volt a látottakkal. Az állami KCNA hírügynökség arról tudósított, hogy a vezető áttörésként értékelte az eredményeket, szerinte a világot is bámulatba ejtette az építőmunkások teljesítménye.

Kim Dzsongun gigantikus patrióta munkának nevezte az építkezést Forrás: AFP/KCNA

Az ENSZ épp múlt csütörtökön intézett sürgős felhívást egy 98 millió dolláros humanitárius segély szállítmányra Észak-Koreába. A szervezetnek ugyanis eddig csak 52 millió dollárnyi élelmiszert, gyógyszert és víztisztító berendezést sikerült összegyűjteni a 2013-ra tervezett 150 millió dollárból. Az ENSZ helyi koordinátora szerint a segélyezésnek köszönhetően az elmúlt 12 hónapban javult valamelyest a helyzet, de még mindig 2,4 millió ember szorul rendszeres élelmiszer-támogatásra.

A vezető tanácsokat ad az üdülőközpont megvalósításához Forrás: AFP/KCNA