Nem tudnak elindulni a Sólyom gépei

Vágólapra másolva!
A szükséges hivatali engedélyek híján nem tudnak elindulni szeptemberben a Sólyom légitársaság járatai. A Napi.hu szerint egyre kisebb a remény, hogy a légitársaság még az idén megkezdi az utasok szállítását.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a hatósági engedélyezési eljárás elhúzódása miatt nem kezdhette meg az utasok szállítását a Sólyom Hungarian Airways. Vágó József, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy bár az első három gép lefestve, útra készen áll egy angliai légi bázison, továbbra is bizonytalan a Budapestre érkezésük ideje. Szerinte az engedélyezéshez szükséges iratokat és dokumentumokat már jó ideje beadták, és az illetékeket is befizették, de a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalától eddig semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy mikor kaphatják meg a szükséges papírokat.

Egy korábbi háttérbeszélgetés alkalmával a hatóság azt jelezte, hogy napi szinten kapcsolatban állnak a Sólyommal, nagyon szeretnék, ha a légitársaság mihamarabb el tudna indulni, mert a légiközelekdésnek szüksége van rá. A Sólyom által beadott dokumentumok azonban olyan erősen hiányosak, hogy azokkal érdemben eddig alig lehetett foglalkozni. Sem az üzleti terv, sem az útvonalhálózat terve, sem a pénzügyi biztosítékok nincsenek kellően kidolgozva, és a hatóságnak elfogadható módon bemutatva ahhoz, hogy a 90 napos engedélyezési eljárás eleve elindulhasson.

A Sólyom Hungarian Airways légitársaság látványterve Forrás: Budapest Airport / Facebook

Megkeresésünkre Hévizi Tamás, a Sólyom Airways szóvivője most csak annyit mondott, hogy mindent megtesznek az indulás érdekében, szerintük a labda most a hivatal térfelén pattog. "Már több mint 70 alkalmazottat vettünk fel, lassan kinőjük a repülőtéren bérelt irodáinkat, azt hiszem, ez mindennél jobban jelzi az elszántságunkat" - mondta.

A légitársaság május végén nyújtotta be az ehhez szükséges első dokumentumot, az érdemi engedélyeztetés csak július közepén kezdődött el. A hatóságnak normál esetben 90 napja van az engedély kiadására, a Sólyom esetében azonban rendre hiánypótlást kell kérnie. A felek tehát az engedélyezés kapcsán egymásra mutogatnak.

A cég első embere augusztus végén még azt mondta, hogy az első charterjárat szeptember közepén indul, és az erre szóló jegyeket már eladták. A menetrend szerinti repülés csak minden engedély beszerzése után képzelhető el, Hévizi Tamás azonban most nem akart részletekbe bocsátkozni arról, hogy ez szerinte mikorra várható.