Úgy hagyták a földrengés után

Beichuan földrengés évekkel később
Vágólapra másolva!
A kínai Pejcsuant nem volt értelme újjáépíteni a 2008-as kasztrófát követően. Most emlékhely.
Vágólapra másolva!

Természeti csapások sokfelé vannak a világon, de kevés helyen hagyják meg mementóként a pusztítás nyomait. A kínai Pejcsuan városa ilyen - írja az Amusing Planet.

A Csengtutól 143 kilométerre, északra fekvő települést 2008. május 12-én egy 7,9-es erősségű földrengés rázta meg. Becslések szerint több mint 90 ezer ember lelte halálát a térségben, ebből egyedül Pejcsuanban 8600-an. A város lakosságának a fele vesztette az életét, köztük 1300 gyermek, amikor egy nagy iskolaépület összeomlott.

Az áldozatok emlékére felállított szobor Pejcsuanban Forrás: AFP

Miután a település épületeinek 80 százaléka a földdel vált egyenlővé, ráadásul a földcsuszamlások miatt több emelet magasságban sár temette be a romokat, a kormány úgy döntött, hogy Pejcsuant többé nem építik újjá, hanem megőrzik emlékhelynek az akkori állapotában. A túlélőket a 20 kilométerre fekvő Jungcsangba költöztették.

Pejcsuan ma szinte teljesen úgy néz ki, mint a 2008-as katasztrófa után. A szabadtéri emlékhelyen a látogatók saját szemükkel láthatják a pusztítás erejét. Az eredeti állapotokhoz képest mindössze annyi a különbség, hogy néhány omladozó épületet állványokkal támasztottak meg a turisták védelmére.

Forrás: Flickr/Peter Liu
Forrás: Europress/Getty Images/Lam Yik Fei
Forrás: Europress/Getty Images/Lam Yik Fei
Forrás: Flickr/Peter Liu
Forrás: Flickr/Peter Liu
Forrás: Flickr/Peter Liu

Csengtu környékéről korábbi élménybeszámolónk itt olvasható.