Több ezer méter magasban egy kötélen

felvonók
A világ első forgó felvonója
Vágólapra másolva!
A bajorok gyakran járnak nosztalgiázni a világ legrégebbi felvonójára. A svájciak annak örülnek, ha megfordul alattuk a jármű, de az Alpok szédítő üvegkilátójához tartók sem ijednek meg, ha félúton ki kell szállniuk a felvonóból. Liftek és buszméretű kabinok, amelyekben még a tériszonyosok is szívesen himbálóznak akár több ezer méteres magasságban.
Vágólapra másolva!

Bár az alábbiakban azokat a helyeket vesszük sorra, ahol a több ezer méterre kúszó hegyi felvonóknak sok évtizedes hagyományuk van, elöljáróban azért beszámolunk egy örömteli hírről: nem sokára megnyílik az első magyar hegyipanoráma-kabin.

Síelőket ugyan nem fog szállítani, de karácsonykor már utazhatunk vele mintegy 152 méteres magasságban, a Zemplén Kalandparkban. A drótkötélpálya a sátoraljaújhelyi Magas-hegyet és a Szár-hegyet kapcsolja össze, amelyen a két hatszemélyes lift az állomások között tíz perc alatt teszi meg az 1036 méter hosszú utat.

A legrégebbi nagykabinos felvonó ma már műemlék

Aki kíváncsi a világ legrégebbi és eredeti állapotában megőrzött nagykabinos felvonójára, annak a bajorországi Bad Reichenhallba kell utaznia. A Predigtstuhl (Prédikálószék) hegyre felvezető lift 1928-as átadása óta szállítja utasait a harapnivaló, allergénmentes alpesi levegőbe.

A hegyet egész évben járják a túrázók, hol bakancsban, hol hótalpon; és ha az időjárás engedi, a hegy egyetlen, két kilométeres sípályáját is használják. A felvonó évszaktól függetlenül üzemel, tavasszal és ősszel a különleges alpesi virágszőnyeg, télen a vadregényes havas táj látványa miatt érdemes beszállni a fél óránként közlekedő kabinba.

A világ legrégebbi kabinos felvonóját 1928-ban adták át Forrás: Predigtstuhlbahn.de

A közel 2400 méteres távolságot kilenc perc alatt teszi meg a drótkötélpályán, és ha szerencsénk van, közben izgalmas dolgokat mesél a felvonóról a kabin kísérője. Az út során mindössze az 1150 méteres magasságszint különbséget kell leküzdenünk.

Amikor az 1920-as években megtervezték a kabint, a gyors, csendes és biztonságos közlekedtetés mellett az volt a cél, hogy a benne utazók a lehető legtöbbet lássák a tájból. Ehhez pedig a tizenkétszögű forma tűnt a legalkalmasabbnak. Ez akkoriban a kortárs liftekhez képest különleges, szokatlanul nagy üvegfelületű darabnak számított, amelyet a mai napig eredeti formában őriznek.

A felső végállomáson található múzeumban mindent megtudhatunk a felvonó történetéről Forrás: Flickr/beta.robot

A felvonó történetéről és arról, hogy a Bajor Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pontosan miért nyilvánította műszaki műemléknek 2006-ban, a felső végállomáson található múzeumban, 1614 méter magasságban kapunk átfogó képet.

A világ legnagyobb szintkülönbségű felvonója

A francia Alpok kisvárosából, Chamonix-ból induló és az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsára közlekedő legelső kabinos felvonót 1955-ben állították forgalomba. Húsz éven át a világ legmagasabb felvonójának számított, de még ma is a legnagyobb szintkülönbségű felvonóként tartják számon.

A hegycsúcson található teraszhoz és étteremhez az 1035 méterről induló felvonóval húsz perc alatt jutunk fel, de 2317 méteres magasságában néhány perces akklimatizálódás után a második szakaszban, a csúcsra közlekedő másik kabinba kell átszállnunk.

Ezt a drótkötelet gyalogolta egyszer végig a tavaly decemberben elhunyt, népszerű Henri Rechatin francia akrobata művész, aki számos hajmeresztő produkciója között a Grand Canyon és a Niagara-vízesés fölött is egyensúlyozott.

Ezen a kötélen sétált át egyszer a híres akrobata, Henri Rechatin Forrás: Bopnrgi

A teljes nevén Téléphérique de l'Aiguille du Midi kabin Európa legmagasabb kilátójához közlekedik. A pulzusszámot növelő, ötoldalú üvegdoboz-kilátóról szédítő látvány nyílik az egy kilométerrel lejjebb lévő Chamonix-völgyre és az ezer méterrel magasabb Mont Blanc-ra. A kilátót a francia akrobata halála előtt néhány nappal avatták fel. Az üvegkalitka jelenleg felújítás miatt zárva van, jövő év áprilisában nyílik meg újra.

A világ első forgó felvonója

Közép-Svájc legmagasabb hegye, a Titlis lábánál fekszik Engelberg település, amely a 19. század óta vonzza mágnesként tiszta levegőjével és fürdőivel a gyógyulni vágyókat. Ma az egyik legnépszerűbb svájci síparadicsom, összesen 82 kilométer hosszú, többségében piros jelzésű pályát kínál a síelőknek.

Az utóbbi években különösen Indiából érkezik rengeteg turista, Engelberg és a Titlis pedig több Bollywoodi filmben is feltűnik. A Titlis 3041 méteres szintjén adták át két éve Európa legmagasabb, száz méteres függőhídját, és a kétezres évek végén itt működött először Európa egyik legmodernebb, 65 személyes felvonóbusza.

A kilencvenes évek elején pedig a tengelye körül forgó felvonóval csalogatta a hegyre a turistákat. A Titlis Rotair kabinjait a tökéletes panoráma érdekében kör alakúra formázták, és arról is gondoskodtak, hogy az ötperces út alatt lassan, teljes 360 fokban körbeforduljon saját tengelye körül.

A világ első forgó felvonója Forrás: Engelberg.ch

A hegycsúcs körül, 3020 méter magasban a kilátóterasz mellett egy étteremet és egy gleccserbarlangot találunk. Az elágazó, összesen 150 méternyi barlangfolyosó húsz méter mélyre vezet, és a fénytörés miatt végig türkizkék színben pompázik. Ha visszatérünk a kilátó ablakaihoz, hamisítatlan svájci panoráma tárul elénk a Berni-Alpoktól egészen a Rigiig.