Izraeli F-16-osokkal találkozott a Ryanair Ovdába tartó gépe

Ryanair repülőgép Boeing 737-800 B737
Vágólapra másolva!
A légitársaság cáfolta, hogy majdnem összeütköztek volna.
Vágólapra másolva!

A Ryanair Boeing 737-800 gépe Krakkóból tartott az izraeli Ovda repülőterére kedden 162 utassal a fedélzetén, és megkezdte az ereszkedést a leszálláshoz. A repülő 27 ezer láb (8230 méter) magasságban járt, amikor a pilóták két izraeli F-16-os vadászgépet láttak, amint a haladási útvonaluk felé közelítettek. A személyzet értesítette az irányítótornyot, ezt követően a vadászgépek letértek az útvonalról. A Ryanair repülője rendben leszállt.

Képünk illusztráció Forrás: Polesz Ábel

Az izraeli médiában olyan hírek jelentek meg az esetről, hogy a Boeing majdnem összeütközött a vadászgépekkel,

és kikerülő manőverre volt szükség a baleset megelőzésére. Több lap azt állította, hogy a veszélyes megközelítés nem az Ovdába tartó járattal, hanem az onnan indulóval történt 8 ezer láb (2438 méter) magasságban. A radaradatok elemzése azonban egyik járat esetében sem mutat semmi abnormálisat a repülési útvonalakon.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A Ryanair az Aviation Heraldot arról tájékoztatta, hogy a Krakkóból Ovdába tartó repülő 27 ezer láb (8230 méter) magasságban járt az izraeli légtérben, amikor a személyzet két harci gépet vett észre több mint 3 mérföld (4,8 kilométer) távolságra, amint azok a Ryanair repülési útvonala felé emelkednek. A személyzet értesítette a légi irányítókat, ezután a két vadászgép lejjebb ereszkedett.

A Ryanair szerint a „majdnem ütközésről" és a kikerülési manőverről" szóló jelentések kitalációk voltak,

az utasok pedig semmit nem vettek észre az egészből, mert a repülő egyszer sem tért le a számára kijelölt útvonalról.

Budapestről is van járat oda

A Ryanair Budapestről is repül az izraeli Ovdába, amely a Vörös-tenger partján lévő üdülővárostól, Eilattól 60 kilométerre található (ez körülbelül 45 perces utat jelent autóval). Az utolsó járat azonban március 23-án indul oda,

a nyári menetrendben már nem szerepel a célpont.

A tavaly novemberi járatnyitás óta igen olcsó, akár 10 ezer forint alatti jegyeket is lehetett oda találni egy irányba, Eilatban azonban meglehetősen drága a tursitáskodás (itt olvashatja róla beszámolónkat).