Újra virágba borult a Halál völgye

Death Valley
Vágólapra másolva!
A Death Valley (Halál-völgy) Észak-Amerika legforróbb, legszárazabb helye, ahol nem ritka az 50 fok feletti nyári csúcshőmérséklet. Ennek ellenére évtizedenként egyszer csoda történik, a völgy virágba borul, a kavicssivatag virágszőnyeggé változik. A Los Angeles Times szerint 11 éve nem volt ilyen bloom boom a Halál völgyében, mint az idén.
Vágólapra másolva!

A Death Valley Észak-Amerika legforróbb és legszárazabb helye, de a föld egyik legforróbb területe is. Itt mérték az Egyesült Államok valaha volt legmagasabb hőmérsékletét:

1913. július 10-én 56,7 °C volt árnyékban.

Death Valley, a föld egyik legforróbb pontja Forrás: wikipédia/brauerranch

Júliusban az átlaghőmérséklet 47 fok, de nem ritka, hogy 50 fok fölé kúszik a higanyszál. Az éves csapadékmennyiség nem éri el az 50 millimétert.

Tízévente egyszer lepik el a virágok a Halál-völgyet Forrás: wikipédia/chuck abbe

Ennek ellenére

ezernél is több növényfaj és sokféle állat él errefelé.

Még olyan virágok is akadnak, amelyek sehol másutt, csakis a Halál völgyében nyílnak. Ilyen például a sárga panamint százszorszép vagy a kék virágú halálvölgy zsálya.

Néhány virág kizárólag itt nyílik Forrás: wikipédia/Rennett Stowe

A holdbéli kanyonok és ércszínű sziklák között az októberi nagy esőzéseknek köszönhetően az idén már február elején megjelentek az első virágok. Úgy tűnik, tizenegy év után most újra beborítják a virágok a Halál völgyét.

Idén tavasszal érdemes ellátogatni Death Valley-be Forrás: Flickr/Marc Cooper