Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Azt hitték, rakéta csapódott az utasszállítóba

American Airlines villámcsapás
Vágólapra másolva!
Az American Airlines gépét villám kényszerítette leszállásra.
Vágólapra másolva!

Az American Airlines Embraer E170 típusú gépe, amelyet a Republic Airlines üzemeltetett Raleigh-ból New York La Guardia repülőterére tartott, ám egy villámcsapás miatt a John F. Kennedy (JFK) repülőtéren hajtott végre kényszerleszállást, ahol hosszabb leszállópályák vannak. A repülő a villámcsapáskor ráadásul komoly légörvényen haladt keresztül – tudósít az ABC7NY.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A leszálláshoz készülődő repülő pilótája előzőleg útvonal-módosítást kért az irányító toronytól, mert a gép előtt komoly zivatarfelhők alakultak ki. A torony a magasság és a sebesség tartására kérte a pilótát, amíg a jobbra fordulást engedélyezi. A pilóta azonban azonnali fordulást akart, másodpercekkel később pedig becsapott a villám.

– mondta a pilóta, aki a JFK repülőtérre kért átirányítást.

Az utasok ijesztő élményről számoltak be. Hatalmas csattanást és fényvillanást tapasztaltak, utána pedig körülbelül 30 métert esett a repülő. „Olyan volt, mintha egy hullámvasúton ülnénk" – mesélte egyikük. „Azt hittem, egy rakéta csapódott eblénk" – tette hozzá.

A villámcsapás látható nyomokat hagyott a repülőgépen.

Kattintson a képre a vidóért! Forrás: ABC7NY

Általában nem okoz kárt

Egy átlagos repülőgépet átlagosan két évente egyszer ér villámcsapás – derül ki egy pilóta könyvéből. Patrick Smith szerint a villám tipikusan a repülő valamelyik kiálló részébe csap, az azonban viszonylag ritka, hogy ez látható nyomot vagy az elektromos rendszer sérülését okozná.

A legtöbbet még csak észre sem lehet venni.

A modern repülőket egyébként úgy tervezik, hogy ellenálljanak az ilyen villámcsapásoknak, és egyfajta Faraday-kalitkaként működnek. Attól sem kell tartani, hogy a szárnyakban elhelyezett üzemanyag meggyulladna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről