A levegőben kezdett szétesni az észak-koreai utasszállító

Air Koryo Tu 204
Vágólapra másolva!
Pedig ez még egy újabb gépe volt a világ legrosszabb légitársaságának.
Vágólapra másolva!

Az Air Koryo TU-204 típusú gépe Észak-Korea fővárosából Phenjanból tartott Pekingbe. Épp elérte a 9200 méteres utazási magasságot, és belépni készült a kínai légtérbe, amikor a repülő egyre jobban rázkódni kezdett. A pilóták úgy döntöttek, hogy visszafordulnak. Egy órával az indulás után a gép rendben leszállt Phenjan repülőterén.

Az Air Koryo Tu-204-es gépe a pekingi repülőtéren (képünk illusztráció) Forrás: Flickr/Clay Gilliland

Az utasok arról számoltak be, hogy a repülőgép erősen rázkódni kezdett, utána pedig azt látták, hogy a szárnyról leesik néhány darab. Az Aviation Herald több forrásból úgy értesült, hogy

a gép az egyik féklapját hagyta el.

Egy helyettesítő gép kétórás késéssel vitte el az utasokat Pekingbe.

A féklap a repülőgépeknél használt szerkezet, amely növeli a szárny légellenállását és a szárnyon keletkező felhajtóerőt. Nélküle jóval hosszabb útra van szükség a leszállás utáni megálláshoz, mert a repülő nagyobb sebességgel érkezik a földre. A féklapnak nemcsak leszálláskor, hanem a felszálláskor is fontos szerepe van, mert ezzel lehet növelni a felhajtóerőt.

Az Air Koryót a világ legrosszabb légitársaságának tartják. Az észak-koreai cég az egyetlen, amely a Skytrax honlapján egycsillagos besorolást kapott. A flottájában egyébként régi orosz gépek vannak,

ez a TU-204-es újnak számít, amivel nemzetközi útvonalakon repül.

Az alábbi képre kattintva egy riportot láthat egy szingapúri fotós útjáról, amelyet az Air Koryo ma is használatban lévő Il-18-as gépén tett.

Kattintson a képre a fotóriportért! Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

A repülési élmény egyébként nem olyan rossz az Air Koryo TU 204-esén, mint a társaság biztonsági besorolása: a lehetséges 10-ből 6 pontot adtak rá az utasok, szintén a Skytrax oldalán. A gépen még business osztály is van, amelyről ritka videót láthat, ha az alábbi képre kattint.

Kattintson a képre a videóért és a beszámolóért! Forrás: Youtube/Sam Chui

Szavazzon!

Ön felülne az Air Koryo járatára?