Tíz napig Miss Bennetek és Mister Darcyk lehetünk

Bath: Jane Austen fans break record at Regency costume promenade Newzulu Citizenside Clive Dodd BATH England UK Jane Austen LITERATURE Jane Austen Festival FESTIVAL costume promenade broken record Regency era Regency costumes costumes SQUARE FORMAT
UNITED KINGDOM, Bath: Jane Austen fans gather at the Assembly Rooms in Bath during the annual Jane Austen Festival on September 13, 2014. A group of 550 fans broke the record for the largest gathering of people dressed in costumes from the Regency era. CITIZENSIDE/CLIVE DODD
Vágólapra másolva!
Jane Austen csak néhány évig élt Bath-ban, ráadásul nem is szerette a várost. Mégis itt gyűlnek össze minden év szeptemberében a rajongói, hogy tíznapos időutazáson vegyenek részt. A fürdőváros gyönyörű díszletei között főkötős, napernyős nők és fehér harisnyás, cilinderes férfiak vonulnak az utcán, megannyi Miss Bennet és Mr. Darcy – hol fiatalabb, hol korosabb kiadásban.
Vágólapra másolva!

Más kérdés, hogy a Büszkeség és balítélet nem itt játszódik, Bath csak a Meggyőző érvek és A klastrom titka című regények színhelye. Ez persze cseppet sem zavarja a fesztivál szervezőit és résztvevőit, a Jane Austen Centre legkapósabb csecsebecséi minden bizonnyal a Mr. Darcy-figurák.

Forrás: AFP/Clive Dodd

A szeptember 8-tól 17-ig tartó fesztivál fő attrakciója egy nagyszabású maszkabál, amelyre már hónapokkal korábban elkelnek a borsos árú jegyek (száz font, azaz 34 000 forint fejenként), és amelyre természetesen csakis a régenskor divatjának megfelelő öltözékben lehet belépni.

Forrás: AFP/Clive Dodd

A programban találunk még számos tematikus sétát, tánckurzust, levélírás workshopot Jane Austen stílusában, felolvasásokat, sőt autentikus angol reggelit is. Aki szívesen részt venne az időutazáson – az írónő éppen kétszáz évvel ezelőtt halt meg fiatalon, az akkor még gyógyíthatatlan Addison-kórban –, ezen a honlapon informálódhat a részletekről.

Forrás: AFP/Clive Dodd