Amszterdam egyik népszerű turisztikai látványossága a vörös lámpás negyed a város központjában. Mivel Hollandiában törvényes a prostitúció, de csak az épületeken belül, ezért a bordélyházak a kirakatokba teszik „portékájukat", hogy becsalogassák a vendégeket. A problémát az okozza, hogy a részeg és/vagy bekábszerezett turisták illetlenül viselkednek az utcán a prostituáltak előtt.

Az amszterdami városvezetés ezért áprilistól betiltja a bámészkodást a vörös lámpás negyedben. Hogy ez a gyakorlatban mit takar majd, és hogyan tartatják be, kiderül. A Daily Mail cikke szerint az oda szervezett túrák részvevőinek és az egyéni látogatóknak tilos lesz kiabálni, alkoholt inni, drogot fogyasztani és fényképeket készíteni.

Nálunk még nézhet képeket a vörös lámpás negyedről: kattintson a fotóra, és megnyílik a galéria!Forrás: AFP/Anoek De Groot

A túravezetőknek kötelező lesz megkérni csoportjukat, hogy tartsák tiszteletben a prostituáltakat és a környék lakóit. A csoportok létszámát 20 főben korlátozzák, és legkésőbb éjjel 11-kor be kell fejezni azokat. A vétkező idegenvezetőket 60 ezer forintnak megfelelő összegre büntethetik, a szervező utazási irodákat pedig 300 ezer forintra. A tiltást azután fogadták el, hogy az önkéntes alapú irányelvek csődöt mondtak.