Meghatározatlan ideig lezárva marad a világhírű thaiföldi öböl

2018.10.02. 17:37

Meghatározatlan ideig lezárva marad a meseszép thaiföldi Maya-öböl, amely A part című, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült hollywoodi kalandfilmből vált világhírűvé.

A Phi Phi-sziget déli részén fekvő, sokáig felfedezetlen strandot június elején zárták le, hogy a turistaáradat által tönkretett élővilága regenerálódhasson. A tervek szerint négy hónap múltán, október 1-jén nyitották volna meg, de a thaiföldi természetvédelmi hatóságok azt közölték kedden, még hosszú időre van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a terület ökoszisztémája.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg, milyen volt a tilalom előtt a strand!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/hemis.fr/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

"Legalább egy év kell, de akár két évre, sőt még többre is szükség lehet a korallzátonyoknak, a mangroveligeteknek és magának a homokos strandnak a teljes felépüléséhez" - közölte Szongtham Szukszvang, a Nemzeti Parkok Hivatalának igazgatója. Csaknem két évtizeden át szakadatlan volt a turistaáradat. A mostani lezárás egyedülálló esély arra, hogy a part ökoszisztémája teljesen talpra álljon, ehhez négy hónap nem elég" - mondta. A környező tengerparti üdülőhelyekről naponta hatezren keresték fel az érintetlen öblöt azóta, hogy 2000-ben világszerte bemutatták a Leonardo DiCaprio-féle filmet.

Az elmúlt négy hónapban a hatóságok csaknem 3000 új koralltelepet létesítettek a motorcsónakok által tönkretett korallok pótlására, és több mint 100 sótűrő fát ültettek a parton. A partnak azt a részét, ahol újratelepítették a korallokat, véglegesen lezárták a motorcsónakok előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK