Feloldották az elefántvadászat tilalmát Botswanában

Elefánt Botswana
Vágólapra másolva!
Feloldották a nagyvadakra, köztük az elefántokra vonatkozó vadászati tilalmat Botswanában, ahol az afrikai elefántok csaknem egyharmada él.
Vágólapra másolva!

A vadászat újbóli engedélyezését egy szakértői bizottság javasolta, amelyet a gaboronei kormány hívott életre. A bizottság úgy találta, hogy a természetvédők által 130 ezerre becsültnél jóval több elefánt él a dél-afrikai országban,

ami túl sok a lakosság számához viszonyítva,

és ez egyre több konfliktushoz vezet az emberek és az állatok együttélésében.

Forrás: AFP/Biosphoto/Didier Couvert & Muriel Moreau

A környezetvédelmi tárca közlése szerint a kormány kevesebb mint 400 elefánt vadászatára ad ki engedélyt évente, és csak az ország egyes körzeteire korlátozza a vadászatot. A vadászati tilalmat 2014-ben rendelte el Ian Khama akkori elnök, hazája élővilágának szenvedélyes védelmezője az után, hogy az elefántállomány csökkenését tapasztalták az ország északi részén. Utódja, Mokgeweetsi Masisi vetette fel tavaly, hogy újra engedélyezni kellene a vadászszafarikat.

A 2,3 millió lakosú Botswana gazdag állatvilága sok turistát vonz az országba,

az ágazat a második legjelentősebb bevételi forrás a gyémántbányászat után. Természetvédők attól tartanak, hogy a nagyvadra történő vadászat engedélyezése rontja az ország hírnevét, és elriaszthat olyan turistákat, akik az élő állatok miatt keresik fel Botswanát.