Európa legnagyobb faépülete már alig áll a lábán - képek

2019.04.24. 06:56

Európa legnagyobb faépülete Isztambul mellett, egy kis szigeten áll, a története pedig maga is mesébe illő.

A Prinkipo Görög Gyermekotthon egy kis dombon áll a Büyükada-szigeten, Isztambultól nem messze. A 20 ezer négyzetméteres faépület Európa legnagyobbika, és 1898-ban építették Alexander Vallaury tervei alapján. Az Orient Expresszt működtető Wagons-Lits társaság számára készült, amely luxushotelt szeretett volna építeni az európai utasok kényeztetésére. II. Abdul Hamid szultán, az Oszmán Birodalom vezetője azonban nem adta meg neki a működési engedélyt, mert erkölcstelennek tartotta az ott tervezett kaszinót.

A hatalmas épületet ezután egy görög bankár, Eleni Zarifi vásárolta meg, aki a konstantinápolyi ortodox egyháznak adományozta azt. Az egyház árvaházként működtette az épületet: 1903-tól 1964-es bezárásáig összesen 5800 kisebbségben élő görög gyermek otthona volt.1997-ben a török állam kisajátította, de 2010-ben visszaadta azt az egyháznak egy bírósági döntés nyomán – írja az Amusing Planet.

Tavaly az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank a hét leginkább veszélyeztetett kulturális örökség egyikének nevezete a gyermekotthont. A konstantinápolyi ortodox egyház szeretné felújítani és megőrizni az épületet, de a pénzhiány, valamint a Görögország és Törökország között fennálló politikai feszültség ezt eddig megakadályozta.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg a romjaiban is grandiózus épületet!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Ozan Kose

KAPCSOLÓDÓ CIKK