Újabb strandokat újítanak fel

Balaton strand fürdőzők
Vágólapra másolva!
Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2017-ben elindított strandfejlesztési program. Szeptembertől 3 milliárd forint keretösszeggel nyílnak meg források Magyarország szabadvízi strandjainak megújítására a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál – jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója Zánkán.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a turizmus aktuális helyzetéről szólva felhívta a figyelmet az ágazat nemzetgazdasági jelentőségére, amely 400 ezer magyar család megélhetését biztosítja. Rámutatott:

Magyarországon a fertőzésszám kifejezetten alacsony

mind európai, mind világösszehasonlításban, köszönhetően a sikeres védekezésnek, illetve annak, hogy a kormány gyorsan és hatékonyan reagált.

Így belföldön szabadon és biztonságosan útra kelhetünk, megismerhetünk új helyeket, és felfedezhetünk rejtett kincseket.

Mint a kormányszóvivő fogalmazott, a Magyar Turisztikai Ügynökség ezt az élményszerzést segíti és teszi emlékezetessé azzal, hogy támogatja a vendégfogadás feltételeit javító fejlesztéseket. Ez nemcsak izgalmasabbá és szerethetővé teszi a belföldi utazást, de számos hazai vállalkozásnak jelent segítséget, és új munkahelyeket is teremt.

Elmondta, a húzóágazatnak számító turizmus mutatói 2010 óta folyamatosan növekedtek,

2016 óta minden évben a GDP kétszeresét érte el a bővülés a szektorban.

A járványhelyzet előtt még 22 százalékos növekedés volt jellemző az ágazatban az előző évhez képest.

Fürdőzők a Balatonban Forrás: Shutterstock/andras_csontos

A kormány által nyújtott mentőövnek köszönhetően, amelyet kedvezményes hitelprogramok, járulékcsökkentések, hitelmoratórium, és a Szép kártya kedvezményes adóztatása révén valósított meg, előnyösebb helyzetbe kerülhetett az ágazat, továbbá fejlesztések valósulhatnak meg, amelyeknek köszönhetően munkahelyek jöttek létre. Hozzátette, hogy

nagy jelentőségű a magánszálláshelyek fejlesztésének lehetősége, amelyekből 14 ezer újulhat meg az év végéig.

Mint mondta, kedvező mutató, hogy 2010-hez képest az idén a magyarok 65 százalékkal többen tudnak elmenni egyhetes nyaralásra.

Több pénz jut a strandok felújítására

A Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben indította el a Strandfejlesztési Programot, amelynek

célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon.

A több lépésben megvalósuló fejlesztések eredményeként országszerte európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják majd mind a helyben élő magyar családokat, mind az oda látogató turistákat.

Az első ütemben, a 2018-as strandszezonra megújult közel 40 balatoni település 55 fizetős strandja, 2 milliárd forintos támogatással. A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak vízparti települések összesen közel 4,4 milliárd támogatást, amelyben a balatoni, a dunakanyari és a Tisza-tavi szabadstrandok jutottak fejlesztési lehetőségekhez.

Az idei, harmadik ütem keretében összesen 90 strand kapott 3 milliárd forintos támogatást a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

A program első három ütemében közel 10 milliárd forintból újultak meg a magyarországi szabadvízi strandok, amelyhez vissza nem térítendő hazai forrást biztosított a kormány.

A tiszafüredi szabadstrand Forrás: Facebook/Ujvári Imre

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a fejlesztéssorozat: elindul a strandfejlesztési program 4. üteme, melynek keretében újabb 3 milliárd forintot biztosít a kormány arra, hogy Magyarország szabadvízi strandjai megújuljanak a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

Ezúttal 80-100 strand felújítására nyílik lehetőség

– jelentette be Guller Zoltán.

Elmondta: a pályázat benyújtására szeptemberben lesz lehetőség, a tájékoztatója már elérhető a kisfaludyprogram.hu weboldalon.

A kiírás fókuszában az alapszolgáltatások minőségi színvonalának biztosítása áll a szabadvízi fürdőhelyeken.

Ide tartozik a vizesblokkok rendbetétele, a vízbejutás feltételeinek javítása, az öltözőkabinok megújítása, továbbá egységes arculati elemek elhelyezése, a zöld felületek megújítása és bővítése, wifi, valamint árnyékolók, utcabútorok beszerzése, tájékoztató táblákat helyeznek el, stégeket, lépcsőket újítanak fel.

Végezetül kiemelte:

júliusban a belföldi turisták száma meghaladta az 1,2 milliót,

ezzel magasabb volt az egy évvel korábbinál, ami rendkívül örvendetes.