Új kerékpárúton tekerhetünk a Bükk kapujában és a Körösök-völgyében is

Szarvas Békészentandrás kerékpárút
Vágólapra másolva!
Mezőkövesd és Bükkzsérc között 20 kilométeren tekerhetnek biztonságban a bringások. A szakaszból 14 kilométer teljesen új kerékpárút, a többi része kerékpáros nyom és sáv. Szarvas és Békésszentandrás között pedig több mint 7 kilométer részben új, részben pedig felújított kerékpárutat adtak át.
Vágólapra másolva!

Mezőkövesd és Bükkzsérc között összesen 20 kilométernyi kerékpáros útvonalat adtak át, amelyből körülbelül 10 kilométer önálló bicikliút, további 4,5 kilométernyi szakasz mezőgazdasági útvonal leaszfaltozásával, 6 km pedig kerékpáros nyom felfestésével jött létre.

Mezőkövesdről így megnyílt a biztonságos kerékpározás lehetősége a Bükk irányába,

illetve a kerékpárút Mezőkövesd és Bogács közötti szakasza egyben az EuroVelo 14 jelű, „Közép-Európa Vizei" elnevezésű nemzetközi kerékpáros turisztikai útvonal része is.

A 2 milliárd forintos fejlesztés során a kerékpárút mellett Mezőkövesden új buszpályaudvart építettek a vasútállomás mellett, valamint fedett forgalmi központot és a MÁV-val közös információs rendszert is kialakítottak. A projekt része a kapcsolódó zöldfelületek rendezése, egy kerékpártároló és egy P+R parkoló elhelyezése, valamint buszöböl és buszmegálló kialakítása is.

Délebbre Szarvas már a harmincadik kilométernyi kerékpárútját avathatta fel. A Szarvasi Arborétum fahídjától a békésszentandrási Fő útra vezető kerékpárút egyes szakaszai teljesen újak, míg másutt a már meglévő infrastruktúrát újították fel.

Az Arborétum parkolójában a bicikliseket kerékpáros pihenőhely várja asztallal, padokkal, szemetesekkel és kerékpártámaszokkal.

A 7,5 kilométeres szakasz 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épült.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Szarvas-Békészentandrás kerékpárút átadásán Forrás: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A kerékpárút hasznosan járulhat hozzá a terület aktív turizmusához, hiszen mind a két település egyre növekvő számban vonzza az aktív- és ökoturizmus iránt érdeklődőket. A Szarvasi Arborétum, a Körösvölgyi Állatpark, a Holt-Körös olyan aktív kikapcsolódást nyújtanak, amelyek jól illeszkednek a kerékpáros turisták által elérni kívánt célpontok közé.

2010 óta mintegy 1700 km kerékpárút épült az országban,

ebből több mint 220 kilométernyit 2021-ben adtak át – áll az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleményében. 2022-re várhatóan elkészül a Budapest-Balaton kerékpárút, de tovább folytatódik a magyar tenger körüli bringakör, valamint az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztése is.