Miért nem lehet vécére menni a repülőn a felszállás előtt?

vécé foglalt repülő
Vágólapra másolva!
A repülővel utazók közül bizonyára sokakkal előfordult már, hogy a beszállás után azonnal vécére kellett volna mennie, de a személyzet nem engedte. Mi ennek az oka?
Vágólapra másolva!

Bár a repülőtéren a beszállás előtt többnyire van lehetőség még elmenni a mosdóba, mégis akadnak olyan helyzetek, amikor a gépre szállva azonnal szükség lehet vécére menni. Előfordulhat például, hogy az utasnak valamilyen egészségügyi problémája van, sokat kellett várni a beszálláskor, esetleg a hidegben, de az is lehet, hogy előtte túl sokat ivott.

A személyzet ilyenkor általában bezárja a vécéajtókat a repülőn, és megtagadja a használatukat.

Ennek oka azonban nem az, amire talán néhányan gondolnak, hogy a vécé tartalmától szeretnék megvédeni a repülőtér betonját, hanem hogy a beszállás torlódások nélkül megtörténjen, és minél hamarabb indulni lehessen. Ugyancsak előírás, hogy a biztonsági bemutatót minden utasnak látnia kell – írja a Sun.

Forrás: Shutterstock/ Artem Chekharin

A vécék tartalma egyébként egy tartályban gyűlik az utazás ideje alatt, azt még a levegőben sem engedik ki. Szivárgás esetén nagyon ritkán előfordulhat, hogy a nyomáskülönbség kiszippant némi végterméket, ilyenkor kék jéggel találkoznak a földi karbantartók. Alapesetben azonban az érkezés után szivattyúzzák ki a szennyvizet.