Ezek a legjobb karácsonyi vásárok idén

Budapest, főváros, karácsonyi vásár, Bazilika, advent bazilika, Szent István Bazilika, ünnepek, karácsony, 2023. 11. 17.
Budapest, 2023. november 17. Az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár a megnyitó napján Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren 2023. november 17-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban is írtunk, karácsony közeledtével egyre-másra nyitják meg kapuikat az adventi vásárok, ahol a magukkal ragadó kézműves termékek mellett a frissen készült ételek és a fűszeres forralt bor illata mindent beleng. A karácsonyi vásárok felkeresése a legtöbb család számára minden évben kihagyhatatlan program és az évek során az adventi ünnep része lett. Cikkünkben számba vettük, hogy mely városok ígérnek felejthetetlen forgatagot az ünnepi időszakban határainkon innen és túl.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi vásárok Európában komoly hagyománnyal rendelkeznek advent idején, amelyeknek legtöbb esetben a történelmi városnegyedek, vagy más impozáns helyszínek adnak otthont, ünnepi hangulatot emelendő. Mutatjuk, mely városokat nem érdemes kihagyni idén sem a karácsonyi turizmusból.

Budapesten hol lesz karácsonyi vásár?

Kezdjük rögtön egy hazai példával, melyre joggal lehetünk büszkék, hiszen tavaly a budapesti „Adventi Bazilika" harmadjára is elnyerte „Európa legszebb karácsonyi vásárának" járó kitüntetést.

A szervezők hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy évről évre semmihez sem hasonlítható ünnepi atmoszférát teremtsenek a fővárosban, minőségi időtöltést és különleges gasztronómiai kínálatot ígérve a látogatóknak.

„Az eddigieknél is látványosabb, megújult ünnepi fénydekoráció, idén először varázslatos mesevilágba kalauzoló multimédia-kiállítás, új helyszínről, a magasból, élőben előadott hangulatzenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, ingyenesen igénybe vehető jégpálya, minőségi kézműves és gasztronómia kiállítók, a válogatott ínyencségek között pedig 1500 forintos, pénztárcabarát menükínálat is fogadja nálunk az advent idején ünnepelni vágyókat" - csinálnak kedvet a szervezők.

Az „Adventi Bazilika" ismét „Európa legszebb karácsonyi vására" Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A budapesti karácsonyi vásár az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

Ahogy minden évben advent ünnepén, idén is karácsonyi díszbe öltözött a Vörösmarty tér, a Vörösmarty Classic Xmas pedig ebben az évben látványos és kellemes ráhangolódást ígér az ünnepekre Budapest belvárosában.

Lélegzetelállító látványt nyújt, ahogy a tér közepén lévő Vörösmarty-szobor átlátszó „hógömbbe" burkolva áll, a köré épült ledfal pedig multimédiás információs pontként is szolgál: az információs tartalmak mellett a látogatók egy QR-kóddal aktiválható közösségi játékban is részt vehetnek, a Kristálypalotán óriási karácsonyfa-dekoráció látható, sőt a téren egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút is üzemel, így az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek az Oroszlános kút ünnepi díszítésében.

Karácsonyi díszbe öltözött a Vörösmarty tér az adventi ünnepre Forrás: MTI/Mohai Balázs

A jellemző karácsonyi vásári termékek mellett a Vörösmarty Classic Xmas gasztronómiai kiállítói idén is kitettek magukért, hiszen a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeit kínálják a közönségnek, ahol mindenki a pénztárcájának megfelelő ételt, italt választhatja, lehet majd borpárosítással ajánlott menüt is választani, és minden nagy konyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

Karácsonyi vásárok az ünnepi időszakban vidéken is

Természetesen a fővároson kívül is szép számmal találunk szebbnél szebb karácsonyi vásárokat; Győrben például november 25-től december 23-ig tart majd a hagyományos adventi vásár, ez pedig nem csupán a környékről, de távolabbról is magához vonzza a karácsonyi turizmus rajongóit, a Széchenyi tér és a Dunakapu tér ilyenkor ugyanis ünnepi dekorációba öltözik. A 2000 óta a szegedi Dóm téren tartott rendezvénysorozatot is sokan szeretik. A teret övező impozáns környezetnél nehezebb is elképzelni jobb helyet megmártózni a karácsonyi hangulatban, de programoktól lesz gazdag a Dugonics tér is, ahol egy fényszarvas is várja majd a szelfizni vágyókat advent idején. Egerben, a Dobó téren árusok, díszkivilágítás, élőzenei színpad, körhinta és mézeskalács várja a vásári turizmus kedvelőit, sőt Heves vármegye székhelyéhez és annak környékéhez híven külön erre a célra dedikált Forralt Bor Falu is helyet kap a várkapitány szobrának szomszédságában.

Az egri karácsonyi vásár sokak szerint hazánk egyik legszebb karácsonyi forgataga Forrás: MTI/Komka Péter

Az előzetes hírek szerint Székesfehérváron is komolyan veszik a karácsonyi készülődést, város iskolái, művészeti egyesületei, szervezetei és a színház ugyanis december elsejétől huszonharmadikáig minden nap "kinyit egy ablakot" az adventi kalendáriumon (ami maga a Városháza) egy-egy színvonalas műsorral.

Karácsonyi vásár Győr belvárosában advent negyedik vasárnapján tavaly Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Hazánk legszebb karácsonyi vásárai mellett természetesen számos európai város is jogosan büszkélkedhet a lélegzetelállító rendezvényeivel. Cikkünkben számba vettük, melyeket érdemes akár még idén felkeresni a közelünkben.

Adventi vásárok az ünnepi időszakban külföldön

Európa egyik legszebb városa, Brugge látványát aligha lehetne fokozni attól, ahogy az ünnepi fényekben pompázik, már csak ezért sem érdemes kihagyni.

A városban ráadásul advent alkalmából két karácsonyi vásárt is rendeznek: míg a város főterén az általában mindenhol kapható karácsonyi ajándékokat kínálják, addig, a Simon Stevinpleinen a helyi kereskedők kézműves termékei kerülnek előtérbe.

Ha itt járunk, nem érdemes kihagyni a Light Experience Trailt sem, mely tulajdonképpen egy 2,5 kilométeres séta a városon keresztül, amely 10 meghitt és meleg fényinstalláció mellett halad el, miközben a város legszebb részeit is érinti.

A lengyel fővárosban szintén két karácsonyi vásárt is rendeznek,

melyek a város két különböző oldalát jelképezik.

Brugge ünnepi fényekben Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 SilvanBachmann/Shutterstock. No use without permission./Silvanbachmann

Az egyik oldalon a vár előtti egy hagyományos jellegű vásárt találunk, a folyó túlpartján pedig Varsó művészi oldala egy egészen másfajta piacban mutatkozik meg.

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő karácsonyi vásárt a középkor óta szinte minden évben megrendezik Strasbourgban.

A Christkindelsmärik idén kifejezetten az elzászi ételekre és italokra helyezte a hangsúlyt, de megrendezésre kerülnek olyan éjszakai séták is, amelyeken a város történelmével és kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők advent idején.

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő karácsonyi vásár a strasbourgi Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 Leonid Andronov/Shutterstock. No use without permission./Leonid Andronov

A hatalmas városháza méltó hátteret biztosít az itteni vásárnak, a belfasti karácsonyi vásár az egyik legmultikulturálisabb Európában, különösen ami a gasztronómiát illeti.

A glühwein, a pierogi, a crêpes és a baklava, valamint a különböző sajtok, kézműves sörök és ibériai húsok csak ara várnak, hogy az ínyenc látogatók kipróbálják őket.

A legnépszerűbb karácsonyi vásárok mellett Lübeck egy elfeledett gyöngyszem, ha az ismert európai karácsonyi vásárokról van szó, pedig a „Héttornyok városának" is nevezett település a középkor óta híres adventi rendezvényeiről, idén pedig éppen tizenegy karácsonyi vásárral várja a nagyérdeműt. Itt jártunkkor megéri felfedezni az óvárost is, amely a legnagyobb kiterjedésű Unesco-világörökségi terület egész Németországban.

Lübeck advent idején Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Markus Scholz

Bár Szlovákiában nincs olyan nagy híre a karácsonyi vásárnak, mint a német ajkú vidékeken, a Pozsonyi karácsonyi vásár mégis évszázados hagyományokra tekint vissza.

A szlovák fővárosban rendezett adventi forgatag vitathatatlan előnye éppen ezért az, hogy más vásárokhoz képest kisebb tömeg szokott lenni, és a vásár kínálata elsősorban helyi élelmiszerekből, illetve autentikus helyi kézműves termékekből áll.

A pozsonyi karácsonyi vásár évszázados hagyományokra tekint vissza Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 essevu/Shutterstock. No use without permission./Essevu

Bécs városának vannak a legrégebbi adventi rendezvényei, talán az itteni karácsonyi vásár a legismertebb Közép-Európában, sokan egyenesen a világ legszebb karácsonyi vásárának tartják. Ez az időszak különleges a városban, hiszen több terén is megrendezésre kerülnek az adventi vásárok. Az egyéb kisebb vásárok mellett a tradicionális adventi vásárt a város főterén, a Rathausplatzon, az osztrák parlamentnél kerül megrendezésre. Itt állítják fel a város legnagyobb, ezúttal 115 éves és 28 méteres kivilágított karácsonyfáját is, amelyet Dél-Tirol adományozott a jeles alkalomból.

Az előzetes hírek szerint a karácsonyi vásár szervezői idén is folytatják a tavaly bevált koncepciót, vagyis családbarátabb, szellősebb és ökológiailag fenntarthatóbb lesz a vásár. Ennek fényében a gasztronómiai standoknál kínált italok és ételek 75%-a bio, regionális és szezonális.

Ahogy az közismert, a Szlovénia lakosai meglehetősen elkötelezettek a természetvédelem mellett, így nem meglepő, hogy a karácsonyi vásáron is számos környezetbarát megoldással találkozhatunk, ahol a helyi termelők a tradicionális szlovén konyha számos különlegességét felvonultatják, és a csomagolások természetesen környezetbarát, könnyen lebomló anyagokból készülnek.

A bécsi karácsonyi vásár a világ legszebbjei között van Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

A Ljulbljanica folyó partja ilyenkor karácsonyi fényárban úszik és a Prešeren téren felállításra kerül a feldíszített karácsonyfa is, kicsit arrébb sétálva pedig megtekinthető a belvárosban a jégvilág kiállítás is az adventi ünnep idején.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.