Nem létező szállások, álsíoktatók: mutatjuk, mivel próbálják átverni a síelőket idén

síelés, család, sípálya, síterep, síparadicsom
A legtöbben a hóbiztos terepeket keresik
Vágólapra másolva!
Ne tévesszen meg senkit egy olcsónak tűnő ajánlat, ha szállásról, vagy a síoktatásról van szó! - halljuk sokszor a téli síelések megtervezésekor. Míg a legtöbbünk számára igazi kikapcsolódás és feltöltődés, ha eljutunk egy jót síelni valamely frekventált síövezetbe, sajnos néhányan minden télen áldozatául esnek a síelésre szakosodott szélhámosok átverésének külföldön. Ahogy a kiemelt üdülőhelyek megnyitják pályáikat, a síelők felszerelést bérelnek, oktatást- és szállást foglalnak – a csalók már dörzsölik is a tenyerüket.
Vágólapra másolva!

Nem ritka, hogy a különféle weboldalak hamis szállást kínálnak az érdeklődőknek, így a legkevésbé sem lesznek kedvezőek a síelés feltételei - hívta fel a figyelmet Sébastien Mérignargues - "sajnos ez egy nagyon elterjedt csalási lehetőség, és szinte az összes síközpontban előfordult már" – tette hozzá a Haute-Savoie-i Avoriaz 1800 igazgatója, aki körülbelül öt olyan esettel találkozik szezononként, akiket hamis bérleti szerződéssel kopasztottak meg.

Az effajta síelős átverések során már létező hirdetések képeit és ingatlanleírásait hasznosítják újra a minden hájjal megkent csalók, ezért nagyon fontos a szálláshely előzetes és körültekintő ellenőrzése.

„A legtöbb esetben az ügyfelek hiába kapnak látszólag visszaigazolást az előleg befizetéséről, egyszer csak minden eltűnik" – mondja Mérignargues. „A bűnözők rejtett IP-címeket használnak, külföldről tevékenykednek, így pillanatok alatt köddé válnak, miután meglopták áldozatukat."

Mit tehetünk, hogy ne legyünk síelés átverés áldozatai?

Az elkötelezett szakember szerint résen kell lennünk egy jól sikerült síelés megtervezése előtt, hogy ne dőljünk be a kivételesen olcsónak tűnő ajánlatoknak, hanem sejtsünk a háttérben valamilyen átverést.

Muszáj résen lennünk, hiszen egyes sícsalások a pénztárcánkat, mások azonban akár biztonságunkat is veszélyeztethetik Forrás: slovenia.info

„Mindig legyünk óvatosak, ha az árak jóval alacsonyabbak a megszokottnál" – figyelmeztet Mérignargues.

Egy harmadik, ám sajnos szintén gyakori átverés során rosszakaróink síoktatónak adják ki magukat, és online kínálják szolgáltatásaikat.

A hirdetések természetesen az áloktató szakértelmét az egekbe magasztalják, így könnyebben fizetünk előlegként egy bizonyos összeget, ám a gyanútlan áldozat a síövezetbe érkezéskor legtöbbször bottal ütheti az oktató nyomát, vagy egy képzetlen alakkal áll szemben, ez pedig rendkívül veszélyes - hívja fel a figyelmet Jean-Marc Simon, a Francia Síoktatók Országos Szövetségének (SNMSF) főigazgatója. Annak érdekében, hogy síoktatónk képzett szakember legyen, Simon azt tanácsolja, hogy olyan cégen, vagy iskolán keresztül foglaljunk, amely teljes körű felelősséget és garanciát vállal szolgáltatásaiért.

Mi kell a jó síeléshez?

Kezdő síelőként érdemes olyan helyekre tervezni a téli síelést, ami a tudásszintünknek megfelelő, a megfelelő időpont kiválasztásához pedig érdemes figyelembe venni, hogy főszezonban, vagy azon kívül szeretnénk hódolni a szenvedélyünknek a síparadicsomokban.

A főszezon általában a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart, és a február az abszolút csúcs, ezért ilyenkor készülni kell arra, hogy jobban a zsebünkbe kell nyúlni.

Ha Kopaonikra (Szerbia) vagy Jahorinára (Bosznia-Herecgovina) esik a választás, akkor érdemes a fejben tartani, hogy náluk a karácsony januárban van, így január végén már nincsenek annyian.

Ne tévesszen meg senkit egy olcsónak tűnő ajánlat, ha szállásról vagy a síoktatásról van szó! Forrás: AFP

Tanuláshoz sokan a januárt és a decembert ajánlják, persze az év utolsó hónapjában érdemes tájékozódni a hóviszonyokról és a szálláshelyekről.

Ha a síelés árait nézzük, akkor Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Bosznia tűnik a legolcsóbbnak; de érdemes kalkulálnunk azzal is, hogy bár a pályaszállások valóban drágábbak, de ha messzebb foglalunk szállást a sípályától, akkor a távoli elhelyezés miatt buszozni vagy kocsikázni kell minden nap, és a helyi napi parkolódíjat is bele kell számolni a költségvetésbe.

Aki idén próbálná ki magát először a havas síterepeken, nem érdemes azonnal vadi új és méregdrága cuccokat vennie, hiszen az első néhány alkalommal a kölcsönzés is megfelelő opció.

A síelés és snowboardozás nem kis kockázattal jár, hiszen a pályákat – hasonlóan az autóutakhoz – egyszerre többen használják.

Éppen ezért az erősen ajánlott biztosítás mellett sípályákon is fontos a betartani a magatartási szabályokat azért, hogy sem magunkra, sem a körülöttünk síelőkre, sbowboardozókra ne legyünk veszélyesek és ne okozzunk balesetet, ezeket pedig a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) foglalta írásba 2002-ben.

A közismert irat szerint minden síelőnek és snowboardosnak úgy kell viselkednie a pályán, hogy a másikat ne veszélyeztesse; ne okozzon neki sérülést, sebességüket pedig a terep-, hó-, és időjárási viszonyokhoz és a forgalomhoz kell igazítaniuk, valamint el kell kerülniük, hogy ok nélkül szűk vagy beláthatatlan helyen álljanak meg.

Esés után a sportolónak az ilyen helyet amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia, ha ezt gyalog teszi, akkor pedig csak a pálya szélén gyalogolhat fel-le. Minden síelőnek és snowboardosnak be kell tartania a jelöléseket és a jelzéseket, baleset esetén pedig kötelesek segítséget nyújtani.