Bezárta Machu Picchu inka romvárost a perui kulturális minisztérium, miközben a fővárosban, Limában is feszült a helyzet.

Az inka ösvények hálózata és a Machu Picchu-i citadella bezárását a társadalmi helyzet miatt és a látogatók biztonsága érdekében rendeltük el - tudatta szombati közleményében a kulturális minisztérium. A vasúti közlekedés, amely az egyetlen mód a turisztikai látványosság eléréséhez a gyalogláson kívül, több napja szünetel, a pályát ugyanis tüntetők megrongálták, az üzemeltető szerint felszedték a síneket.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a világhírű nevezetességről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Biosphoto/Laurent Lhote / Biosphoto/Laurent Lhote

A romváros lábánál, Aguas Calientesben legalább négyszáz turista rekedt, közöttük háromszáz külföldi. Decemberben a Machu Picchuban rekedt turistákat különvonattal menekítették ki, a rendvédelmi erők és vasutasok közreműködésével.

Az alábbi képre kattintva ott rekedt turistákról nézhet galériát!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Carolina Paucar
Machu Picchu (kecsua nyelven Öreg csúcs) az egykori Inka Birodalomból maradt romváros a perui Cusco megyében. Az Andok hegyláncai között, egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király parancsára építettek, és 1570-ben hagytak el, míg 1911-ben újra fel nem fedezték.

A zavargások Pedro Castillo elnök december 7-i lemondatása és őrizetbe vétele után robbantak ki, aki államcsínykísérletet hajtott végre, megpróbálva feloszlatni az őt alkotmányos vádeljárással elmozdító parlamentet.