Hátborzongató átok sújtja a Pompejibe látogató turistákat

pompeji
Különös átok sújtja a Pompejibe látogató turistákat
Vágólapra másolva!
Hátborzongató átok sújtja az ókori római várost.
Vágólapra másolva!

A Vezúv Kr. u. 79-ben bekövetkezett kitörése volt az egyik legnagyobb és legpusztítóbb vulkánkatasztrófa a történelemben. Hatalmas mennyiségű láva, hamu és vulkáni gázok törtek fel a tűzhányóból, amelyek egy pillanat alatt elárasztották Pompejit. A kitörés következtében több ezer ember vesztette életét, és a város teljes elpusztult. A helyszínt évtizedekig eltemette az égett hamu és a láva, ami megőrizte a város korábbi állapotát. A kutatók több tucatnyi épületet, utat, szobrot és más tárgyakat is megtaláltak, amelyeket a vulkánkitörés előtt használtak.

Sokan úgy gondolják, hogy az ókori római városon a mai napig átok ül. 

A hátborzongató helyszínről illegálisan eltávolított ősi műtárgyakról rejtélyes történetek keringenek, amelyek szerint átok sújtja azokat, akik ellopják őket - írja a Promotions.hu.

Érdekes módon, sok turista rejt el műtárgyakat hátizsákjában. Az évek során több száz tárgy tűnt el Pompeji világörökségi helyszínéről. Az elkövetők később vagy lelkiismeret-furdalás miatt juttatták vissza a lopott tárgyakat a helyszínre, vagy azért, mert átkok üldözték őket, és végül bocsánatot kértek azokban a levelekben, amelyekkel visszajuttatták azokat.

I.sz. 79-ben a Vezúv forró hamuval árasztotta el Pompejit, ami így tökéletesen konzerválódott az utókornak és csak 1600 év múlva fedezték fel. A képen egy pompeji áldozat gipszlenyomata
A Vezúv forró hamuval árasztotta el Pompejit, ami így tökéletesen konzerválódott az utókornak és csak 1600 év múlva fedezték fel. A képen egy pompeji áldozat gipszlenyomata
Fotó: Forrás: Getty Images

Ezekhez a tárgyakhoz kapcsolódó események annyira elterjedtek, hogy a lopott tárgyakból és a bűnbánó levelekből összeállítottak egy kiállítást.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója nemrégiben megosztott egy ilyen jellegű levelet, amelyet egy bűnbánó turista helyezett el a helyszínen. “Nem ismertem az átkokat - hangzik a szöveg ami a levélben áll. - Nem tudtam, hogy nem vihetek el egy követ sem a helyszínről. Egy évvel később mellrákom lett. Elfogadják bocsánatkérésemet és ezeket a visszaszolgáltatott darabokat?"