Fizetős lesz a világ egyik leghíresebb túraútvonala

Vágólapra másolva!
Japánban júliustól belépőt fognak szedni a szigetország egyik látványosságának számító Fudzsi-hegy legnépszerűbbnek számító turistaútvonalán, a Josida-ösvényen - jelentette be kedden a Fudzsit is magába foglaló Jamanasi prefektúra egyik illetékese.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben nagyon megugrott a látogatók száma a világ egyik leghíresebb hegyén, a japán Fudzsin és szeméthalmok lepték el a népszerűbb hegyet.

A tájékoztatás szerint a döntés a tisztaság megőrzése és az emberek testi épségének biztosítása miatt született, a jegy pedig 2000 jenbe (körülbelül 4700 forint forint) fog kerülni.

A Japán legmagasabb hegyének számító, Tokiótól alig kétórányi vonatútra található 3776 méteres 

Fudzsit júliustól szeptemberig rendszerint több mint 220 ezer ember keresi fel. 

Kaszai Tosiaki, a helyi önkormányzat egyik illetékese elmondta, hogy a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozások feloldását követően jelentősen nőtt a hegyre tartók száma. Kiemelte, hogy az önkormányzat fontosnak tartja azt is, hogy az emberek a hegyi környezetnek megfelelő ruházatot hordjanak, és más módon is készüljenek fel a mászásra, például nézzenek utána a közösségi oldalakon az aznapi látogatók számának.

A japán sajtóban minden nyáron több hír jelenik meg az útnak felkészületlenül nekivágó turistákról, köztük olyanokról, akik az ösvényen vernek tábort, tiltott helyen tüzet gyújtanak, vagy éppen pihenő nélkül próbálják elérni a csúcsot.

Jóllehet a csúcsra vezető másik három turistaút továbbra is ingyenesen használható, a Josida-ösvény a turisták kedvence. Hivatalos adatok szerint a hegycsúcsot meghódítani akarók 60 százaléka választja ezt az utat.