Ha nyaralásra készül, ezeket jó, ha tudja

Vágólapra másolva!
Nyaralások előtt sokszor nagyobb dilemma eldönteni azt, hogy hogyan utazzunk, mint azt, hogy hova. Az egyéni és a csoportos utak mellett és ellen is rengeteg érv szól, ezért most egy utazási szakértő, Kiss Róbert Richárd segítségével megfelelően körüljárjuk a témát, hogy mindenki megismerhesse és megtalálhassa a számára legmegfelelőbb utazási módot.
Vágólapra másolva!

A szakértő rögtön leszögezte, szerinte a csoportos utazások rendkívül vonzóak lehetnek azoknak, akik családdal utaznak, vagy éppen azoknak is, akik egyénileg indulnának útnak. 

Kiss Róbert Richárd
 Kiss Róbert Richárd utazási szakértő

 

Nemrég készült egy kutatás arról, hogy az utazás alatt sokkal könnyebben ismerkednek az emberek, tehát ez a közösségi élmény miatt is érdekes lehet, vagy adhat egy pluszt

– indokolta Kiss Róbert Richárd, aki szerint sokszor csak az áron gondolkodunk, vagy hogy mit kínál egy utazási iroda, holott a közös utazásnak amellett, hogy vannak hátrányai, abszolút van előnye is. 

– Van, hogy csak arra emlékezünk, hogy milyen fasírtos hagymás zsömlét evett a mellettünk levő, a valóság azonban az, hogy nagyon sok barátság kötődött ilyen utazásokon – tette hozzá.

Kiemelte, a családosok számára egyfajta biztonságot jelenthet az utazási iroda. 

Sokszor ugyanis egy komoly logisztika, hogy mit tegyen az ember akkor, ha éppen törlik a járatát, ami akár rossz idő esetén, vagy túlfoglaláskor is előfordulhat. Egy utazási iroda azonban kiszolgál minket, tudják, hogy kihez kell fordulni, kit kell hívni, gondoskodnak akár arról is, hogy értük jöjjön egy busz, ami elviszi őket egy pótszállásra is akár. 

Nyaralás
Ezeken a helyeken fellélegezhet a tüdőnk
Fotó: Facebook/Tensi Holiday 

Ez egy kényelmi funkció, ami abszolút nem elvetendő akkor, amikor nehézségek vagy éppen problémák akadnak az utazás során. Láttuk azt is, hogy a koronavírus-járvány idején többé-kevésbé viszonylag gyorsan hazajutottak azok, akik utazási irodán keresztül mentek valahova, de volt ismerősöm, aki viszont egyénileg, ő pedig hosszú ideig ott rekedt, ugyanis senki nem foglalkozott vele. Nyilván egy ilyen helyzetben lényeges, hogy legyen valaki, aki segít nekünk, akihez fordulhatunk – fogalmazott Kiss Róbert Richárd. Aki szerint manapság az algoritmusok korát éljük.  

Azt az időszakot, amikor a fapados légi járatok megjelenésével egy olyan réteg számára is megnyílt a repülés, akik korábban nem tudták volna elképzelni, hogy valaha is repülnek.

Kiss Róbert Richárd szerint azonban mindezek mellett a közösségi foglaló platformok segítségével a szállásfoglalás is könnyebbé vált. Ennek fényében nagyon sokan maguk szervezik le az útjukat, szerinte ez már egy általános tendencia.

– De az utazási irodák által foglalt csoportos utak adhatnak egy élményt is - ugyanis egy jó idegenvezető alapvetően meghatározza mindezt -, továbbá az utazási iroda biztonságot ad, tekintettel arra, hogy ha baj van, akkor van hova fordulni, ugyanis nagy az érdekérvényesítési lehetőségük – indokolta.

Szerinte hiába vannak európai uniós szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen jogai vannak egy európai utasnak, a gyakorlatban ez mégis ritkán érvényesül. 

Azt nagyjából láttuk már, hogy ez a valósában mennyire hatékony olyan esetben, ha az adott szállás nem olyan, mint amilyennek hirdették, vagy ha bármi probléma érte őket az utazás során a légitársaságnál.

Ezzel szemben úgy véli, hogy az utazási irodákat ilyen esetben fel lehet keresni, és általában kapunk valami kompenzációt, ha reális kárigényünk van. 

Szerinte emiatt sem kell a csoportos utazási irodákat még temetni, arról nem is beszélve, hogy szerinte minél messzebb megyünk, annál inkább vannak olyan úti célok, ahol utazási iroda nélkül nehezen boldogulnánk.

"Ott van mondjuk Afrika, ahol ha nincsen segítőnk, nehezen boldogulunk, saját szervezésben ugyanis elég kockázatos belevágni egy ilyen utazásba. De az sem jellemző, hogy mondjuk Délkelet-Ázsiába egyedül utazzon valaki, vagy hogy ne forduljon ez ügyben utazási irodához" - mondja.

A szakértő szerint az egzotikus utak piacánál, a családos utazásoknál vagy a szervezett buszos belföldi utazásoknál van leginkább létjogosultsága a csoportos utazásoknak.

A szakértő szerint ma már az sem biztos, sőt sokszor tévhit, hogy az utazási irodákkal utazni sokkal drágább. 

Ma már ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mennyibe kerül egy repülőjegy Londonba, akkor nehezen tudom megválaszolni. A '90-es években, amikor még elkezdtem turizmussal, utazási kommunikációval foglalkozni, és gyártottam az úti filmeket és gyakran utaztam sok helyre, akkor pontosan meg tudtam mondani, hogy 66 ezer forintba kerül Londonba egy repülőjegy. Manapság elrepülhetünk 12 ezer forintért is, és 250 ezerért is, ugyanis algoritmusok határozzák meg azt, hogy mennyiért repülünk. 

Elárulta, a szálláshelyek esetében is vannak akciós árak; ha előre foglalunk, akkor néha rendkívül olcsó, ha később, akkor az is megesik, hogy aranyárban megyünk, és sokszor milliós szobaárakat látunk normál szállásoknál, pusztán technikai okokból, amelyek csak azért vannak, hogy elriasszák az utazókat – mesélte.

Repülőgép, utas, illusztráció,
Fotó: Shutterstock/More Than Production

Úgy véli, kész szakma az, hogy valaki menedzseljen egy foglalási portált, vagy hogy valaki kiválassza a megfelelő utat. 

Ezek miatt nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy drágább lenne utazási irodával utazni, mint egyénileg. Nagyon sok függ attól, hogy mikor akarunk utazni, hogy hova és hogyan, mert az utazáshoz vagy idő kell, vagy pénz. Ha időnk van, akkor akár fillérekből is elutazhatunk, mert a legolcsóbb repülőjegyet kiválasztjuk valami holt szezonban, lefoglaljuk a környék legolcsóbb szálláshelyét. De akár nulla forintból is lehet utazni, ott a Balaton-part, ahová le lehet menni stoppal, ott keresni egy szabadstrandot és az otthonról hozott ételt el lehet fogyasztani, majd hazamenni szintén stoppal - mondja.

"Van olyan ismerősöm, aki hajóstoppal járja a világot és teherhajókra kéredzkedik fel, mindegy, hogy azok hova mennek, csak ingyen elvigyék egy másik kontinensre, ahol meg majd keres valami munkát. Ismerek olyan családot is, akik biciklivel járják a világot és hajókkal próbálnak meg utazni- nyilván nem lehet mindenhova szárazföldi úton menni -, tehát sok-sok olyan dolog van, ami bizonyítja, hogy ha van időnk és nem vagyunk kötve, akkor fillérekből is el lehet utazni mindenhová – érvelt Kiss Róbert Richárd.

 

Buszos kirándulások

 

A szakértő szerint a busztársaságokat sem kerülték el a koronavírus miatti nehézségek.

"A busztársaságok esetében is egy komoly csapás volt a koronavírus-járvány, ugyanis sokan csak lízingelték a járművet, így akkor is kellett értük fizetni a díjakat, amikor azok bent álltak a parkolóban" – mesélte. Majd hozzátette, hogy jelenleg azonban ismét fellendült a különjáratú buszok forgalma.

Ugyanis, ha mondjuk elmegyünk Zakopanéba, látjuk azt, hogy egymást érik a magyar rendszámú buszok. Az is látjuk, hogy a Határtalanul elnevezésű középiskolai program is rengeteg fiatalt megmozgat, ahova meglehetősen nagy számmal viszik ki őket busszal külföldre. Vagy éppen olyan utazási irodák, amelyek remek buszos utazásokat szerveznek belföldre, ez pedig manapság trendivé is vált – jelentette ki. Szerinte ugyanis a magyarok nagyon szeretik a hazai gasztrofesztiválokat, és túrázni is egyre gyakrabban járnak.

Tehát egyáltalán nem mondhatjuk azt, hogy befellegzett a buszos utazásoknak, sőt inkább azt, hogy reneszánszukat élik

– vallja a szakértő, aki szerint a magyarok között továbbra is népszerű külföldi úti cél Ausztria, Horvátország, Olaszország vagy éppen Görögország.