Hollókői hagyományok - avagy a húsvét mint világörökség - galéria

Vágólapra másolva!
Hollókő, egy apró, bájos falu a Bükk-hegység lábánál, az Észak-Keleti-Magyarországon fekvő Nógrád vármegyében, egész évben lenyűgöző látványt nyújt. Ám amikor a húsvéti ünnepek közelednek, ez a hely egy egészen más dimenzióba repíti látogatóit.
Vágólapra másolva!

Mindenki ismeri a magyar húsvéti hagyománykört - ilyenkor a lányok vizesek lesznek, a fiúk pedig piros hímes tojással gazdagodnak. Hollókő, ahol az idő megállni látszik, különleges helyszín az év bármely szakában. Hagyományai látszólag szintén nem térnek el - a locsolkodás, tojásfestés és népies öltözet évről évre rengeteg magyar és külföldi látogatót csábít húsvétkor. Azonban azt kevesen tudják, hogy ezek a díszes ruhák és a nógrádi hagyományok nem csak ünnepekkor alkotják az itt élők minden napjait.

Hollókő, húsvét, húsvéti hagyományok, hagyomány, hagyományok, Hollókő2024
Fotó: Barabás Vivien Magdolna - Origo

Húsvéti háromnapos vigadalom

A húsvétot minden évben a Hollókői vár környékén rendezett színes programokkal ünneplik. A látogatók megcsodálhatják a hagyományos hímzett tojásokat, melyek a húsvéti időszak ikonikus díszítéseit képezik. A hímzés mesterségének ügyessége és bája, melyet generációk őriznek meg és adnak tovább, valóban különleges élményt nyújtanak minden korosztály számára.

Húsvéti menet és ünnepi szertartások

A húsvéti körmenet egy olyan esemény, ami feledhetetlen élményt nyújt mindenkinek. A résztvevők hagyományos ruháikat magukra öltve felvonulnak a falu körül, tradicionális énekeket énekelve; az ünnepi szertartások pedig mélyebb betekintést nyújtanak a húsvéti ünnepek jelentésébe és fontosságába a helyi közösség életében.

Hollókő, húsvét, húsvéti hagyományok, hagyomány, hagyományok, Hollókő2024
Fotó: Fotó: Barabás Vivien Magdolna - Origo

A húsvéti étkek

A húsvéti hétvége a gasztronómiai élvezetek ideje is Hollókőn. Az ünnepi asztalokat hagyományos ételek terítik, mint például a tormával fűszerezett sonka, a sült bárány és a húsvéti kalácsok. Ezek az ételek nemcsak az étkezés örömét nyújtják, hanem összekötik az embereket a közös asztalnál, 

megerősítve a közösség és a családi kötelékeket.

 

Hímzett tojások varázsa

A hímzett tojások a húsvéti ünnepek elengedhetetlen díszei a falunak. Ezek a finom részletességgel kidolgozott műalkotások nemcsak a hagyományokat őrzik meg, hanem megörökítik a helyi népi művészet gazdagságát is. A látogatók bámulatos színekben pompázó tojásokat tekinthetnek meg, és akár saját kezükkel is kipróbálhatják a hímzés technikáját.

Hollókő, húsvét, húsvéti hagyományok, hagyomány, hagyományok, Hollókő2024
Fotó: Barabás Vivien Magdolna - Origo

Cikkünk a következő oldalon folytatódik.