Világverseny lesz a Balatonon, a Föld másik feléről is érkeznek a pontyvadászok

Vágólapra másolva!
Tizedik, jubileumi alkalommal rendezik meg az Adventer & fishing International Balaton Carp Cup horgászversenyt a Balatonon. A kedvező időjárási előrejelzések miatt sokan abban bíznak, hogy megdőlhet a balatoni pontyrekord.
Vágólapra másolva!

Komoly turisztikai esemény, egyúttal rangos világverseny lesz a Balatonon: idén több, mint 25 országból érkeznek csapatok, Kazahsztántól Angliáig, Norvégiától Dél-Afrikáig a világ legnagyobb pontyfogó versenyére, amelyet április 21-27-ig kísérhetnek figyelemmel az érdeklődök. 

Balatoni Bojis Horgászverseny rekord, ponty
Képünk egy korábbi balatoni horgászversenyen készült
Fotó: Origo

Az idei, International Balaton Carp Cup 2024 nevű rendezvény jubileumi lesz, a még decemberben tartott magyar kormányzati tájékoztató óta készülnek a horgászok és az érdeklődők a 10. versenyre. A szervezők a Balatonhoz közeli szálláshely-ajánlattal várják az érdeklődőket.

Ezúttal 300 csapat teszi próbára horgásztudását, „körbeülve” a Balaton szinte teljes partszakaszát. 

A pontyok elkötelezett horgászai közel 140 órát töltenek el majd azért, hogy megfogják, majd egy fénykép elkészítése után visszaengedjék a Balatonba az onnan kifogott óriáspontyokat. 

A jubileumi verseny értékelésébe minden 10 kg feletti ponty számít, a legtöbbet fogó csapat pedig mesés főnyereménnyel is gazdagabb lehet. Ezen kívül a legnagyobb tő- és tükörpontyot kifogó együttes is díjazásban részesül. 

A kereskedelmi célú halászat 10 évvel ezelőtti megszüntetése óta a Balaton halállománya egyre erősödik. A pontyok életfeltételeinek és súlygyarapodásának kedvez, egy az utóbbi években elszaporodott invazív kagylófaj, amely kiváló minőségű táplálékot nyújt. Emellett a tudatos halgazdálkodás és a komoly halőrzés is hozzájárul ahhoz, hogy a világ pontyhorgászainak talán legvágyottabb helyszíne lett a Balaton.

A hivatalos tórekordot idén márciusban a 34.8 kg-os, Fonyódnál fogott hallal állították fel. Akár ennél nagyobb példányt is kifoghatnak a horgászok a versenyen, amelyen végletekig kiélezett, izgalmas küzdelemre számíthatnak az esemény követői – áll a rendezvényről kiadott előzetes tájékoztatóban.

Az IBCC történéseiről idén is élő televíziós közvetítés formájában tájékozódhatnak az érdeklődők, míg a friss fogási eredmények az ibcc.hu oldalon is nyomon követhetők. 

balaton, ponty
Így zajlik a pontytelepítés: gazdálkodásban nevelt halakat engednek a Balatonba (2021-es felvétel)
Fotó: Vajda János / MTI

A Fishing&Hunting televíziós csatornán három nyelven sugárzott, másfél órás adások, a verseny ideje alatt minden nap 20 órakor kezdődnek, bemutatva az aktuális versenynap legizgalmasabb történéseit, fejleményeit. 

Miként az Origo megírta, Magyarországon a ponty nem pusztán a horgászok kedvence, hanem kedvelt halételek alapja is. A halfogyasztás magyarországi növelése népegészségügyi szempontból is fontos, a halakban ugyanis számos, az emberi szervezet számára értékes tápanyag, olajféleség található.