Hihetetlen: kitiltják a turistákat Spanyolországból

Binibeca Vell, Földközi-tenger, sziget, város, Menorca déli partja, Spanyolország
Fotó: Frank Fell / Robert Harding RF / robertharding via AFP
Vágólapra másolva!
Olyan szinten ellepték a turisták egy spanyol falut, hogy teljesen besokaltak az ott élők, ezért azt tervezik, hogy végérvényesen kitiltják az ide látogatókat. Azonban nem ez az első eset, hogy drasztikus döntések szükségesek Spanyolországban ahhoz, hogy a tömegturizmust megfékezzék.
Vágólapra másolva!

A falvakról sokaknak valami idilli, madárcsicsergéses nyugodt természetközeli kép jut eszébe. Az ember azt sejtené, hogy egy ilyen helyen talán mind egy kicsit figyelmesebbé, tisztelettudóbbá válunk, félve attól, hogy megsértjük valamivel az egyébként tökéletes harmóniára hajazó közeget. Ez viszont sokaknál nem féltetlenül van így, jól mutatja ezt egy menorcai kis falu esete is. Binibeca Vell ugyanis annyira besokkallt az ide látogató turisták viselkedésétől, hogy a falu lakosai már azt tervezik, hogy teljesen kitiltják az ide látogatókat.

Binibeca Vell, Földközi-tenger, sziget, város, Menorca déli partja, Spanyolország
Binibeca Vell. Fotó: Hemis via AFP / NICOLAS José /

A gyönyörű görög városhoz Santorinihez hasonló település a fehérre meszelt házaival és keskeny kanyargós utcáival annyira népszerűvé vált, hogy  a helyiek már képtelenek tovább tolerálni a fotózgató turisták tömegeit – számolt be a TimeOut.

Binibeca Vell az 1960-as évek körül épült, FJ Barba Corsini barceloni építész tervei alapján. A projekt során a Földközi-tenger part menti falvainak prototipikus stílusát igyekezték utánozni. Sokan azonban nem tartják mindezt túl hitelesnek a turisták érdeklődését azonban az utóbbi évtizedek alatt kétségkívül felkeltették.

Ezt az utóbbi évek a számai is alátámasztják, ugyanis évente mintegy 800 000-re emelkedett ide látogatók száma, ami többnyire május és október közé tehető. Az várakozások szerint azonban ez a szám csak tovább nő, idén nyáron ugyanis elérheti az 1 milliót is.

A lakosok évek óta panaszkodnak emiatt, 2023-ban pedig már oda jutottak, hogy megkezdték a turisták által okozott károk megfékezésére irányuló intézkedéseiket– ezek közé tartozott egy olyan program is, amelyben a helyieknek 15 000 eurót ajánlottak fel a szemét eltakarítására, amit persze a turisták hagytak maguk mögött. Mindemellett pedig május hónapban a turisták csak 11 és 20 óra között látogathatják a falut.

Az ElDiario.es -nek nyilatkozva az egyik itt lakó azt mondta: 

A turisták bementek az otthonainkba, leültek a székeinkre, elvittek bizonyos dolgokat, felmásztak a falainkra és szabadtéri ivászatokat rendeztek. 

Sokan attól tartanak, hogy ha nem tesznek semmit az ide érkezők létszámának korlátozása érdekében, akkor az a nyári hónapokban továbbra is hatással lesz a lakosok mindennapjaira.

Binibeca Vell, Földközi-tenger, sziget, város, Menorca déli partja, Spanyolország
Binibeca Vell.
Fotó: Photo by FRILET Patrick / hemis.fr / Hemis via AFP 

A kérdés viszont adja magát, hogy mihez kezdenek a falu azon lakói, akik eddig a turizmusból éltek. Úgy tűnik azonban, hogy még ők is elismerik, hogy nem tehetnek mást, mint hogy belemennek abba, hogy teljesen kitiltsák a turistákat, ugyanis a helyzet valóban tarthatatlan. 

Óscar Monge, a Binibeca Vell 195 ingatlantulajdonosát képviselő csoport vezetője elmondta,

Bár aggódnak azok a családok, akiknek szállodái, bárjai és ajándékboltjai a helyi turizmustól függnek, most úgy érzik, nincs más választásuk, mint, hogy ők is a falu teljes lezárását javasolják.


– A partról továbbra is körüljárhatják a falu határait, de nem tudnának belépni az ezen belüli területekre – mondta a Guardiannek, majd hozzátette:

Valójában így készülhetne el az a bájos fotó, amit mindenki szeretne a feltenni az Instagramra.

Binibeca Vell, Földközi-tenger, sziget, város, Menorca déli partja, Spanyolország
Bibineca Vell. Fotó: Frank Fell / Robert Harding RF / robertharding via AFP / 

Szomorú, hogy néhány illetlen viselkedés – vagyis szó szerint a birtokháborítás, a csendháborítás – mindannyiunk számára tönkretehette Binibeca Vell igazi felfedezését, azonban tartósan csak így óvhatják meg a privát szférájukat a helyiek. Nem beszélve arról, hogy a tömegturizmus környezetkárosító hatásaitól is csak így mentesülhet a környék.

A Spanyolországhoz tartozó a magyar turisták között is igen népszerű Kanári-szigeteken, ugyanis áprilisban már tüntetéseket szerveztek a tömegturizmus ellen. A feszültségek az elmúlt hónapokban pedig egyre csak nőttek. A helyiek ugyanis egyre gyakrabban követelték az idegenforgalom visszaszorítását, többek között idegenforgalmi adó kivetését és szigorúbb korlátozásokat.