Csányi eladta összes Mol-részvényét

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor eladta az összes Mol-részvényét. Az OTP vezére egyben a Mol alelnöke is. Sem a Moltól, sem az OTP-től egyelőre nem kapott az [origo] választ arra, hogy miért értékesítette Csányi a papírjait. Az OTP kereskedését 9 óra 49 perckor felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén, előzőleg több mint 8 százalékot esett a részvény, azóta már 12 százalékos mínuszban van. A Molt 10 óra 1 perckor függesztették fel.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Csányi Sándor, a Mol Nyrt. igazgatóságának alelnöke, az OTP elnök-vezérigazgatója október 7-én a tőzsdén értékesítette 12 453 darab Mol-részvényét, 14 136 forintos átlagárfolyamon - közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden. A bankvezérhez közelálló forrás szerint Csányi a tulajdonában lévő élelmiszeripari cégekbe forgatná a tranzakció biztosította forrásokat. Csányi Sándor részvényeladása, bár kétségkívül szerencsétlen időpontban történt, nem tekinthető válságreakciónak - kommentált Kuti Ákos, a Cashline elemzője.

Az értékesítés mögött a Mol 2003-ban indult átváltható kötvény programja, a társaság igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjai évente részvényekre átváltható kötvényekhez jutnak. Csányi Sándor a tavalyi kötvénypakettet dobta most piacra, amit az értékesített mennyiség is alátámaszt, 1 kötvény ugyanis 1779 részvényre jogosít, így a 7 kötvényből álló csomag éppen 12 453 részvénynek felel meg. A 176 millió forintra rúgó tranzakció után Csányi Sándor tulajdonában nem maradt Mol-részvény, ám idén ugyanennyi kötvényre lesz jogosult, így nem változnak a pozíciói.

A Mol-papírok sokat veszítettek értékükből az utóbbi időben - akárcsak a BÉT többi fontos részvényének többsége. Tavaly októberben még 28 ezer forint közelében járt az árfolyama, kedden azonban újabb 630 forintos, 4,35 százalékos zuhanás után 13 840 forintra csökkent. Ez csaknem éves mélypont: ennél (40 forinttal) alacsonyabb csak szeptember 18-án volt az idén.

Zuhant az OTP és a Mol szerda reggel

Szerdán reggel ismét eséssel kezdődött a kereskedés. A Mol kilenc órakor 6 százalékos mínuszban volt. Pár perc múlva 8 százalék fölötti mínuszban járt az OTP és a Mol is. Ezután 9 óra 7 perckor a Mol 7,73 százalékos mínuszra erősödött vissza, az OTP ugyanakkor továbbra is 8,48 százalékos zuhanásban volt. 9 óra 49-kor az OTP-t, 10 óra 1 perckor pedig a Molt függesztették fel a tőzsdén. Az OTP jelentős pakettel rendelkezik a Molban.