Javított, de jókora mínuszban a BUX

Vágólapra másolva!
Pénteken kora délután meredek lejtőre került a BUX, a kereskedés vége előtt azonban csökkentette hátrányát. A vezető részvények közül a legnaagyobb zuhanást produkáló OTP-részvények kereskedését fel kellett függeszteni. Zuhanás azután kezdődött, hogy Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteken államcsődközeli helyzetről szóló kijelentést tett.
Vágólapra másolva!

Pénteken kora délután a forint gyengülésével párhuzamosan a magyar tőzsde irányadó indexe, a BUX zuhanórepülésbe kezdett. A mutató több mint 7 százalékos mínuszban is járt péntek délután, később csökkentette hátrányát, fél órával a zárás előtt 4,5 százalékos veszteségnél tartott.

A vezető részvények közül az OTP járt a legrosszabbul, a bankrészvények kereskedését 14 óra után fel kellett függeszteni, mert a részvények több mint 10 százalékos mínuszba kerültek, ami 5 ezer forint alatt jegyzést jelentett. A kereskedés újraindítását követően lejtőn maradt az 4624 forintig esett, majd javult a helyzet, így 4760 forinton - 12 százalékos mínuszban - járt a kurzus nem sokkal 16 óra után.

A Mol árfolyama ekkor 3,5 százalékos mínuszban volt, ami 17 565 forintos árfolyamnak felel meg. A Magyar Telekom 1,9 százalékkal 682, a Richter pedig 2,2 százalékkal 43 500 forintra gyengült. Korábban ezek a papírok is jóval nagyobb, 5 százalékos mínuszban voltak.

Szijjártó kijelentései után kezdődött a zuhanás

Az árfolyamok zuhanása azután indult, hogy Szijjártó Péter, a Orbán Viktor szóvivője a kormányszóvivői pénteken azt mondta: Nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét".

A görög példára utalva Szijjártó azt mondta: Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök. Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll. A kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése - közölte. Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz alelnöke vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést.