Schwarzenegger: Új büdzsé nélkül Kalifornia csődbe megy

Vágólapra másolva!
Kalifornia "pénzügyi vészhelyzetben" van az állam kormányzója, Arnold Schwarzenegger szerint. A kormányzó vészköltségvetést kíván elfogadtatni, ami nélkül októberre fizetésképtelenné válna az állam. Tavaly már élt a most meghirdetett válságintézkedésekkel, így a "szabadpéntek" eszközével.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint Arnold Schwarzenegger pénzügyi vészhelyzetet hirdetett Kaliforniában, amivel az állam törvényhozóira kívánt nyomást gyakorolni, hogy azok fogadják el az - egyébként egy hónapos késésben lévő - költségvetést.

Kalifornia, amely ha önmagában állna, a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága lenne, 19 milliárd dolláros hiánnyal küzd. Schwarzenegger kormányzó szerint októberre elfogyna az állam pénze, amennyiben nem fogadják el a válságra reagáló költségvetést.

A kormányzó korábban már bejelentett kemény intézkedéseket, így például a költségvetési pénzből fizetett dolgozók havi három nap fizetés nélküli szabadságot kötelesek kivenni, illetve 200 000 állami foglalkoztatott csak minimálbért kap.

Az intézkedés addig marad érvényben, amíg át nem megy az új költségvetés. A "szabadpénteknek" elnevezett intézkedés augusztusban lép életbe és a hónapban három péntekre vonatkozik. Hasonló intézkedésre már volt példa, tavaly nyáron is pénzügyi vészforgatókönyv elemeként használták a "szabadpénteket".

"A pénzszűke nem hagy számomra választási lehetőséget, mint hogy szabadságra küldjem az állami alkalmazottakat addig, amíg nincs meg a költségvetés, amit aláírhatok" - mondta Schwarzenegger. A BBC szerint szakértők heteket mondanak, amíg megszületik az új büdzsé.