FT: Magyarország az IMF és a leértékelődés közt választhat

IMF, International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
Többek közt a leminősítés valószínűsége miatt gyengülnek a magyar befektetési eszközök hétfőn, ezzel foglalkozott egy cikk a Financial Times oldalán. A szerző idézett egy elemzést, amely szerint Magyarország előbb szenved el súlyos veszteségeket, mint hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) forduljon.
Vágólapra másolva!

"Magyarországnak nagyon rossz hétfője van" - olvasható a Financial Times feltörekvő piaci aloldalán, egy Magyarországgal foglalkozó blogbejegyzésben. A cikk megemlíti, hogy esnek a részvény-árfolyamok, a kötvényhozamok az egekben, a forint veszélyes szintekig gyengült és az állampapír-piaci aukció is rosszul sikerült. A bejegyzésnek a "Magyarország: Nem szeretem a hétfőket" címet adta a szerző.

Az MTI szerint ráadásul a CMA DataVision kimutatásában az szerepel, hogy a magyar csődkockázatra kínált biztosítás felára (CDS-mutató) 584 pont környékére emelkedett hétfőn, ami az idei csúcsot jelenti.

A cikk szerzője szerint a rossz hangulatot alapvetően a Fitch hitelminősítő pénteki, a piaczárás után megjelent értékelése váltotta ki, mivel csak most, hétfőn tudtak rá a befektetők reagálni. A Fitch péntek késő délután közölte, hogy a magyar adósbesorolást ugyan szinten tartotta, de negatív előjellel látta el, ami arra utal, hogy a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába sorolhatja a közeljövőben.

A szerző idézte a Citibank elemzését, amelyben a magyar állam finanszírozásával foglalkoztak. Magyarország megfelelő tartalékokkal rendelkezik ugyan 2012 közepéig, de "a piaci finanszírozásra való képesség hiányában az IMF-hez kell fordulnia, vagy nagymértékű pénzügyi lazításba kell kezdenie 2012 második felében." (A pénzügyi lazítás azt jelentené, hogy a jegybank növeli a pénz mennyiségét a gazdaságban ezzel élénkítve a hitelezést, és keresletet támasztva a kötvényekre, a lépéssel ugyanakkor inflációt gerjesztene.)

"A politikai kommunikáció alapján arra számítunk, hogy a magyar befektetési eszközök nagymértékű leértékelődést szenvednének el mielőtt a kormányzat megváltoztatná az IMF-fel szembeni barátságtalan hozzáállását" - idézte az elemzői véleményt a blog. A magyar befektetések leértékelődése a forint árfolyamában is meglátszódna, mivel a magyar piacról távozó külföldi befektetők forint eladásba kezdenének.

A cikk szerzője szerint az ország nem csak az eurózóna válsága miatt került bajba, "a hazai politikai megfontolások legalább ennyire megijesztik a befektetőket".

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfő reggel a köztévében azt mondta, nincs szükség a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelkeretére. Szijjártó szerint tavaly nagy gazdaságpolitikai vita volt az IMF-hitelről, és a kormány akkor úgy döntött: nem akarja, hogy Magyarország nemzetközi pénzügyi szervezetek jóakaratától függjön.