Az előzetes számoknak megfelelő az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya május végéig 409,3 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 81 százaléka - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára kedden. A számok megegyeznek a korábban közölt előzetes adatokkal. Tavaly az első öt hónapban az államháztartás 112,7 milliárd forintos deficittel zárt.
Vágólapra másolva!

A központi költségvetés első öthavi hiánya 280,2 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 57,6 százaléka. Tavaly ugyanebben az időszakban a központi költségvetésben 66,8 milliárd forintos deficittel zárt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy májusban az államháztartás folyamataiban az előző hónap tendenciái folytatódtak: az államháztartás bevételi és kiadási oldalainak összegét jelentős részben az határozta meg, hogy az előzetes terveknél magasabb lett az infláció, valamint az, hogy egyes, az előző évben hozott kormányzati döntésekkel nem számoltak előzetesen a kiadási oldalon.

A társadalombiztosítási alapok egyenlege májusban 52,7 milliárd forinttal 136,3 milliárd forintra növekedett, az éves előirányzat pedig csak 17,2 milliárd forint volt. A magas májusi hiányt a 4,5 százalékos nyugdíjemeléssel magyarázta a helyettes államtitkár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hiány mértékének finanszírozására az Államadósság Kezelő Központ kötvénykibocsátásában érdemi módosítás nem lesz, és komolyabb kibocsátási értéknövekedés sem várható.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák