Hamis euróval fizettek Kalocsán

Vágólapra másolva!
Hamisított 200 eurós bankjeggyel fizetett egy solti lakos egy kalocsai bankfiókban - közölte kedden a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Szakértői vizsgálatok szerint nyomdai úton, síknyomtatással készült a hamis 200 eurós, amivel decemberben fizettek - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Magyar Nemzeti Bank Jogi Főosztályának feljelentése alapján a Kalocsai Városi Rendőrkapitányság hamis pénz kiadásának megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A hamis pénz kiadásának vétségét a törvény szerint az követi el, aki valódi gyanánt jogszerűen szerzett hamis pénzt forgalomba hoz. Ez a bűncselekmény abban különbözik a pénzhamisítástól, hogy az elkövető jogszerűen és jóhiszeműen jut a pénzhez és csak utóbb észleli annak hamis voltát. A bűncselekmény csak szándékosan követhető el, azaz a tettes a pénz kiadásakor már tisztában van annak hamisított voltával. A hamis pénz kiadásának vétsége alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A pénzhamisítás bűncselekményét többek között az követi el, aki pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz, hamis pénzt megszerez. Ez a cselekmény akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.