<P>Az EU jóváhagyta az AOL-Time Warner fúziót</P>

Vágólapra másolva!
Szerdán az Európai Unió Bizottsága bejelentette: néhány feltétellel jóváhagyta a két amerikai óriáscég, az AOL és a Time Warner egyesülési tervét. A feltételek közül a legjelentősebb az, hogy a közös vállalatnak meg kell szakítania minden kapcsolatát a német Bertelsmann médiacéggel.
Vágólapra másolva!

Az AOL és a Time Warner képviselői számos engedményt tettek az unió végrehajtó testületével folytatott tárgyalások során. Ezek közül a legjelentősebb az, hogy megszakítják kapcsolataikat a német Bertelsmann médiavállalattal, amelyik a világ legnagyobb angol nyelvű kiadója. Az amerikai cégek képviselői beleegyeztek abba is, hogy a Time Warner leányvállalatai által kiadott zenei anyagok online elérhetőségére azonos feltételeket teremtenek öt éven keresztül az AOL és konkurensei számára is.

A két társaság jelentős engedményt tett a múlt héten is, amikor az Európai Bizottság nyomására visszavonta a Time Warner és a brit EMI lemezkiadó tervezett fúzióját. Szakértők akkor úgy vélekedtek, hogy ez a fúziós terv játssza a "kísérleti nyúl" szerepét az AOL-Time Warner-egyesülés megmérettetése előtt.

Az Egyesült Államokban az egyesülés tervének fogadtatása nem ennyire egyértelmű, mert a kábelen keresztüli szolgáltatások terén az egyesült cég piaci helyzete meghatározó lehet, legalábbis a legnagyobb rivális AT&T szerint.

Az America Online a világ legnagyobb internetes cége, amelynek várható idei profitja meghaladja az 1,2 milliárd dollárt. A Time Warner médiacég - amelyik 15 televízió-csatornával, számos filmstúdióval és több tucat újsággat rendelkezik - tavalyi bevétele elérte a 27,3 milliárd dollárt. A két cég egyesülési tervének január 10-kei bejelentésekor a vállalatok tőzsdei összértéke 245 milliárd dollár volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

AOL

Time Warner

Európai Bizottság

Korábban:

Az EU várhatóan jóváhagyja az AOL-TimeWarner fúziót
(2000. október 11.)

Visszavonták az EMI-Time Warner egyesülés tervét
(2000. október 5.)