Drágulást okozhat az uniós agrárreform elmaradása

Vágólapra másolva!
Amennyiben elmarad a sokat vitatott közös agrárpolitika radikális reformja, az Európai Unió jelenlegi, 15 tagországában a fogyasztók a mostaninál lényegesen magasabb adókkal szembesülnek. A 2004-ben újonnan belépő országokban az élelmiszerárak mintegy 12 százalékkal növekedhetnek ebben az esetben - derül ki a nyugat-európai fogyasztói érdekképviseletek felkérésére készült brit-olasz tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A 2004-ben 25 tagúvá váló Európai Unióban az a brüsszeli javaslat, mely szerint a mezőgazdasági termelési támogatások egy részének átcsoportosítanák környezetvédelemre és vidékfejlesztésre, a kutatók szerint tovább növelné az adóterheket.

A jelenlegi EU-fogyasztók számára a magasabb adókat az okozza, hogy az új tagokra is érvényes lesz a közös mezőgazdasági politika - vélik a tanulmányt készítő agrárszakértők.

Az új tagállamok fogyasztói számára a reform elmaradása a mezőgazdasági árak 12 százalékig terjedő növekedésével járhat, és mert ezekben az országokban az emberek a jövedelmük nagyobb hányadát fordítják élelmiszerekre, kevesebbet fognak vásárolni.

Európai Unió/nagyvilag/index.htmlTovábbi EU-s hírek

A tanulmány szerint a rendszer mélyreható reformja nélkül veszélybe kerülhet a világkereskedelmi tárgyalások sikere is. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hétfői tanácskozásán számos fejlődő ország bírálta az Európai Unió mellett Japánt is az agrártámogatások rendszere miatt.

A tanulmány szerint a Franz Fischler mezőgazdasági EU-biztos javasolta reformok nem elegendők, ugyanis alig csökkentik a támogatásokat és az import akadályait, amelyek miatt versenyhátrányba kerülnek a fejlődő országok termelői. Ugyanakkor Franciaország még a Fischler-reformokat is ellenzi, és elzárkózik a közös mezőgazdasági politika bármiféle reformjától legalább 2006-ig.