Kommandósok kutakodtak a Jukosznál

Vágólapra másolva!
Az orosz rendőrség kommandósai kutattak iratok után a Jukosz, Oroszország legnagyobb magánkézben lévő cégének irodáiban. Az olajcég körüli vizsgálat újabb állomása nagy felháborodást okozott az orosz gazdasági elit köreiben.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendőrség állig felfegyverzett kommandósai özönlötték el a Jukosz moszkvai irodáit. A cég szóvívője szerint a rendőrök iratokkal megrakodva távoztak. Amióta Platon Lebegyevet, a Jukosz fő részvényesét letartóztatták, egymást érik a vizsgálatok az orosz olajóriásnál, azonban ilyen drasztikus akcióra még nem került sor.

Lebegyev neve egy tíz évvel ezelőtti privatizációs csalás kapcsán merült föl. Ügyében már Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz vezérigazgatóját, Lebegyev személyes jó barátját is kihallgatta a rendőrség. Elemzők szerint Jukosz elleni támadás valójában Hodorovszkij politikai ambícióit hivatott letörni: a Jukosz vezér korábban kijelentette, a decemberi választásokon az ellenzéki liberális pártokat kívánja támogatni. Egyes források szerint Putyin elnöki székét félti az üzletembertől.

Az orosz gazdasági elitnek a jelek szerint már nagyon elege van a rendőrség és az adóhatóság egymást érő vizsgálataiból. Az Orosz Iparosok és Vállalkozók Uniója ma levélben figyelmeztette Putyin elnököt: az orosz gazdasági elitre gyakorolt nyomás az orosz gazdaság mellett a politikai stabilitást is alááshatja.