Korlátozná a kínai textilimportot az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az amerikai textilipar nyomására az olcsó kínai fehérneműimport korlátozásának első lépéseként a Bush-kormányzat bejelentette, hogy vizsgálatot indít arról, szükséges-e importkorlátozás bevezetése. A kínai fehérneműimport árufajtánként 300-1500 százalék közötti ütemben nőtt az idei első negyedben az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Az amerikai textilipari csoportok nyomást gyakorolnak az amerikai kormányzatra, hogy rendkívüli intézkedésekkel akadályozza meg az olcsó kínai áruk térnyerését január 1-jét követően, amikor véget ért az egy évtizede tartó kvótarendszer. Az amerikai kereskedelmi miniszter szerint a vizsgálat és a döntés az első lépés abban a folyamatban, hogy meghatározzák, vajon ezen termékek amerikai piacán keletkezett-e zavar, és azt is, hogy Kína ebben játszik-e szerepet.

Peking a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) történt 2001-es felvételekor beleegyezett, hogy az egyes országok védőkorlátozásokat vezethetnek be a kínai textil- és ruházati exportra, ha az piaczavaró mértéket ér el. Tavaly Kína 95 milliárd dollár értékben exportált textilipari termékeket, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon. A mennyiségi korlátozások megszűnésével ez az arány hamarosan elérheti az 50 százalékot. 2002 óta Kína textilpiaci részesedése a világon egyes termékek esetében 9 százalékról 65 százalékra nőtt.

Márciusban több uniós ország, így Olaszország, Portugália, Spanyolország, Franciaország és Görögország szólította fel az uniós illetékeseket: tegyenek lépéseket a kínai textilimport korlátozására, mivel attól tartanak, hogy az olcsó kínai textiltermékek tönkreteszik a hazai textilipart.